Outdoor blog
Water zuiveren
Welke methode is het beste?

Welke methode is het beste?

Water zuiveren

Om niet ziek te worden tijdens een meerdaagse trektocht is het verstandig om alleen water te drinken uit de natuur dat je eerst hebt gezuiverd. Hiermee zorg je dat het water ontdaan is van mogelijke ziekmakers. Want ook al ziet een waterbron er nog zo betrouwbaar en heerlijk fris uit, je moet het risico gewoon niet nemen. Maar is elk water te zuiveren? Is er water wat je beter niet kan drinken?

Water zuiveren, welke methode is het beste?

Gevaren in water

Als je voor meerdere dagen gaat hiken kan je natuurlijk geen liters en liters drinkwater in je rugzak meenemen voor de hele trip. Dat is gewoon te zwaar. Maar van zomaar water drinken van natuurlijke bronnen kan je goed ziek worden.

De grote boosdoeners in water waar je ziek van kan worden, kan je in drie groepen verdelen: protozoa, bacteriën en chemicaliën.

- Protozoa zijn eencellige micro-organismen die intense darmproblemen kunnen veroorzaken.

- Bacteriën zijn verantwoordelijk voor het groots gedeelte van alle gevallen van darmziekten.

- En natuurlijk ook chemicaliën in water kunnen je gezondheid ernstig schaden.

Maar hoe komen deze ziektemakers in (soms ogenschijnlijk schoon water) het water terecht? Dit kan onder andere in water komen via de ontlasting van dier en mens, via karkassen van dode dieren, door landbouw, industrie en menselijk afval.

Verschil tussen natuurgebieden en bewoond gebied

Of je water kunt drinken, kan zuiveren en hoe te zuiveren, hangt af waar je je op dat moment begeeft. Zorg dus dat je vooraf weet wat de natuurlijke bronnen zijn en waar het water vandaan komt in het gebied waar je gaat hiken. Ben je aan het hiken diep in de wildernis, ver buiten bewoond gebied? Dan is de kans dat een ziektemaker in het water zit veel kleiner dan in bewoond gebied.

Protozoa en bacteriën

Protozoa en bacteriën kunnen overal voorkomen, ook in maagdelijke natuur via ontlasting van dier (en mens) of via een dood dier en menselijk afval. Dus ook al komt het stroompje direct van een maagdelijke berg, er kunnen altijd ziektemakers inzetten. Dus eigenlijk altijd zuiveren met een methode die protozoa en bacteriën elimineren.

Chemicaliën

Pas ook op voor water dat is verontreinigd met chemicaliën. Chemicaliën komen meestal via landbouw en industrie in het water terecht. Maar ook door menselijk afval, zoals vuilnis en riolering.

Dus water wat met landbouw, (grote)dorpen, steden en industrie in aanraking is geweest nooit drinken. Ik zou dit altijd vermijden en ook geen water uit deze gebieden zuiveren. Al zijn er ook waterfilters die chemicaliën uit water kunnen filteren. Bijvoorbeeld de MSR Guardian Purifier of de Aquapure Traveller van Pure Hydration.

Weet dus wat de bron is

Het is dus verstandig dat je voordat je op avontuur gaat weet waar het water in de regio vandaan komt. Zodat je de juiste filtermethode kan kiezen en of er mogelijk chemicaliën in het water zit. Dit laatste is hoe dan ook een no go om dit überhaupt te drinken met de meeste filters.

Manieren van zuiveren

Je kunt water op verschillende manieren zuiveren. Hieronder licht ik de methoden toe.

Chemisch

- Jodium
- Hadex (Chloor)
Ik raad deze manier van zuiveren af.
In pil- en druppelvariant. Pas op bij deze filtermethode dat je niet afwijkt van de juiste hoeveelheid en dat je ruim de aangeven tijd hanteert.
Nadeel: niet zo effectief voor Cryptosporidium and Giardia, heeft tijd nodig om effectief te zijn (minimaal een half uur, beter langer), je kunt het water na toediening dus niet meteen drinken, jodium- of chloorbijsmaak, juiste dosering toepassen, giftig bij te grote hoeveelheden, filtert geen chemicaliën

Waterfilter

- Knijp
- Pomp
- Zwaartekracht
- Filterrietje
0,1 micron filters filteren protozoa en bacteriën
Voordeel: makkelijke en snelle betrouwbare manier van filteren
Nadeel: filter kan verstopt raken, geregeld schoonmaken van filter, filter gaat stuk bij temperaturen onder de 0 graden

UV-behandeling

- Steripen
De Steripen elimineert bacteriën en protozoa met ultraviolet licht.
Voordeel: elimineert alle protozoa en bacteriën
Nadeel: werkt niet goed met troebel water, batterij/accu kan opraken, apparaat kan stuk gaan, de Steripen is niet geheel waterdicht, filtert geen chemicaliën

Koken

- Koken van water
Voordeel: dood alle ziektemakers, kan ook dienen als warme kruik voor de nacht en ochtend schoon water om te drinken
Nadeel: kost je veel brandstof, geen snelle en makkelijke manier van zuiveren, koken op grote hoogte minder betrouwbaar en kost nog meer tijd en brandstof, filtert geen chemicaliën

Wat is de beste waterzuivering methode voor hikers

Als je het mij vraagt is de beste en makkelijkste waterzuivering methode voor hikers een waterfilter. En dan bij voorkeur een klein waterfilter, zoals de Sawyer Squeez of de Katadyn BeFree Filter. De Aquapure Traveller van Pure Hydration is een aanrader voor zwaar vervuilt water.

- Wanneer alleen een waterfilter?
Toepassen in natuur met geen menselijke bewoning of zonder veel hikers in het gebied. 0,1 micron filter voldoen in de meeste situaties.

Filtert met een 0,02 micron filter zijn ook geschikt voor zeer ernstig vervuild water.

- Hadex?
Ik raad hadex en soortgelijk af.

Water zuiveren onder winterse omstandigheden

Temperatuur rond en beneden de 0 graden maken het filter stuk. Bewaar het filter nooit buiten in de vrieskou maar berg deze op in je slaapzak als de temperatuur ’s nacht beneden de 0 graden komt. In omstandigheden met constante winterse vrieskou is een waterfilter geen optie. Dan voldoet alleen water koken.

Hygiëne

Naast het zuiveren van water is goede hygiëne tijdens het hiken ook belangrijk om niet ziek te worden. Desinfecteer na elke “sanitaire stop” je handen met een desinfecterende handgel. Slechte hygiëne van jezelf of je hikepartner kunnen ook leiden tot darmklachten.

Zorg er bij elke “sanitaire stop” in de natuur voor dat je dit zo ver mogelijk van waterbronnen doet. Dit om zelf geen oorzaak van besmetting te zijn voor jezelf of voor anderen.