
Welke methode is het beste?
Water zuiveren
Om niet ziek te worden tijdens een meerdaagse trektocht is het verstandig om alleen water te drinken uit de natuur dat je eerst hebt gezuiverd. Hiermee zorg je dat het water ontdaan is van mogelijke ziekmakers. Want ook al ziet een waterbron er nog zo betrouwbaar en heerlijk fris uit, je moet het risico gewoon niet nemen. Maar is elk water te zuiveren? Is er water wat je beter niet kan drinken?

Om niet ziek te worden tijdens een meerdaagse trektocht is het verstandig om alleen water te drinken uit de natuur dat je eerst hebt gezuiverd. Hiermee zorg je dat het water ontdaan is van mogelijke ziekmakers. Want ook al ziet een waterbron er nog zo betrouwbaar en heerlijk fris uit, je moet het risico gewoon niet nemen en het water altijd zuiveren.
Zou je graag zelfstandig een avontuurlijke trektocht willen maken? Laat mij je dan helpen met de Basiscursus Hiken & Wildkamperen. Een no-nonsense cursus waar je veel aan zal hebben. Meer informatie kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp, klik hier.
Gevaren in water
Als je voor meerdere dagen gaat hiken kan je natuurlijk geen liters en liters drinkwater in je rugzak meenemen voor de hele trip. Dat is gewoon te zwaar. Maar van zomaar water drinken van natuurlijke bronnen kan je goed ziek worden.
De grote boosdoeners in water waar je ziek van kan worden zijn micro-organismen (eencellige organisme, parasieten en bacteriën), chemicaliën en zware metalen.
Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld protozoa. Dit zijn eencellige micro-organismen die intense darmproblemen kunnen veroorzaken. Maar ook bepaalde bacteriën zijn verantwoordelijk voor het groots gedeelte van darmziekten.
Maar hoe komen deze ziektemakers in (soms ogenschijnlijk schoon water) het water terecht? Dit kan onder andere in het water komen via de ontlasting van mens en dier, via karkassen van dode dieren, menselijk afval (riool, vuilnis) en industrie.
Verschil tussen natuurgebieden en bewoond gebied
Of je water kunt drinken, kan zuiveren en hoe te zuiveren, hangt af waar je je op dat moment begeeft. Zorg dus dat je vooraf weet wat de natuurlijke bronnen zijn en waar het water vandaan komt in het gebied waar je gaat hiken. Ben je aan het hiken in de wildernis, buiten bewoond gebied? Dan is de kans dat een ziektemaker in het water zit natuurlijk veel kleiner dan in bewoond gebied.
Micro-organismen
Micro-organismen kunnen overal voorkomen, ook in maagdelijke natuur via ontlasting van dier (en mens) of via een dood dier en menselijk afval. Dus ook al komt het stroompje direct van een maagdelijke berg, er kunnen altijd ziektemakers inzetten. Dus eigenlijk altijd zuiveren met een methode die parasieten, protozoa en bacteriën elimineren.
Chemicaliën en zware metalen
Pas ook op voor water dat is verontreinigd met chemicaliën en zware metalen. Deze komen meestal via de industrie in het water terecht. Maar ook door menselijk afval, zoals vuilnis en riolering.
Dus water wat met dorpen, steden en industrie in aanraking is geweest alleen zuiveren met speciale filters die ook chemicaliën en zware metalen kunnen filteren.
Weet dus wat de bron is
Het is dus verstandig dat je voordat je op avontuur gaat weet waar het water in de regio vandaan komt. Zodat je de juiste filtermethode kan kiezen.
Manieren van zuiveren
Je kunt water op verschillende manieren zuiveren. Hieronder licht ik de methoden toe.
Chemisch
- Jodium
- Hadex (Chloor)
Ik raad chemisch zuiveren van water iedereen af. Het is ongezond en verlaagt je weerstand door dat het je immuunsysteem aantast. Chemisch zuiveren dood ook niet elk organisme. Geen goede optie.
Waterfilter
- Knijp
- Pomp
- Zwaartekracht
- Filterrietje
De 0,1 micron filters filteren de meeste micro-organismen. Dit is gangbaar voor de meeste gevallen in de natuur. Sommige waterfilters (0,02 micron filters / actieve koolstof filters) kunnen ook chemicaliën en zware metalen uit het water filteren. Geschikt voor zwaar verontreinigd water.
Voordeel: makkelijke en snelle betrouwbare manier van filteren
Nadeel: filter kan verstopt raken, geregeld schoonmaken van filter, filter gaat stuk als deze in contact komt met temperaturen onder de 0 graden
UV-behandeling
- Steripen
De Steripen elimineert de meest gangbare micro-organismen met ultraviolet licht.
Voordeel: elimineert micro-organismen
Nadeel: werkt niet goed met troebel water, batterij/accu kan opraken, apparaat kan stuk gaan, de Steripen is niet geheel waterdicht, filtert geen chemicaliën en zware metalen
Koken
- Koken van water
Voordeel: dood micro-organismen. Kan ook meteen dienen als warme kruik voor de nacht en ‘s ochtends heb je schoon water om te drinken.
Nadeel: kost je veel brandstof, geen snelle en makkelijke manier van zuiveren, koken op grote hoogte minder betrouwbaar en kost nog meer tijd en brandstof, elimineert geen chemicaliën
Wat is de beste waterzuivering methode voor hikers
Als je het mij vraagt is de beste en makkelijkste waterzuivering methode voor hikers is een kleine lichtgewicht waterfilter.
Wanneer welke waterfilter?
0,1 micron filters toepassen in natuur met geen ernstige menselijke en geen chemische vervuiling van het water. 0,1 micron filter voldoen in de meeste situaties. Ga je hiken in een natuurgebied dan is een 0,1 micron filter een veilige keuze. 0,02 micron filtert / actieve koolstof filters zijn geschikt voor ernstig vervuild water, dat is meestal water wat uit bewoond gebied komt. 0,02 micron / actieve koolstof filters filteren o.a. ook chemicaliën en zware metalen.
Belangrijk om te weten!
Let wel bij een waterfilter dat temperatuur rond en beneden de 0 graden het filter stuk maakt. Bewaar het filter nooit buiten in de vrieskou maar berg deze op in je slaapzak als de temperatuur ’s nacht beneden de 0 graden komt. In omstandigheden met constante winterse vrieskou is een waterfilter geen optie. Dan voldoet alleen water koken.
Hygiëne
Naast het zuiveren van water is goede hygiëne tijdens het hiken ook belangrijk om niet ziek te worden. Desinfecteer na elke “sanitaire stop” je handen met een desinfecterende handgel. Slechte hygiëne van jezelf of je hikepartner kunnen ook leiden tot darmklachten.
Zorg er bij elke “sanitaire stop” in de natuur voor dat je dit zo ver mogelijk van waterbronnen doet. Dit om zelf geen oorzaak van besmetting te zijn voor jezelf of voor anderen.