Avonturen
Trekking expeditie Sarek Nationaal Park
Ontdek het Alaska van Europa

Ontdek het Alaska van Europa

Trekking expeditie Sarek Nationaal Park

Ga mee op expeditie in het machtige Sarek Nationaal Park. Deze trektocht is een avontuurlijke expeditie diep in de wildernis van Sarek Nationaal Park. Sarek, ook wel het Alaska van Europa genoemd, ligt in het verre noorden van Zweden (boven de Poolcirkel) in Laponia (Zweeds Lapland). Avontuurlijker en mooier ga je Sarek Nationaal Park niet beleven.

Trekking expeditie Sarek Nationaal Park, ontdek het Alaska van Europa!

Ondaks dat het een avontuurlijk en soms zware trekking expeditie is staat onthaasten en genieten van de schitterende natuur om ons heen voorop.

Ik, Casper Kriek, ben bij deze trekking expeditie je persoonlijke gids en begeleider en zorg ervoor dat het een onvergetelijk mooi en veilig avontuur gaat worden.

Deze expeditie is een aanrader voor iedereen die het geweldig zouden vinden om avontuurlijk en uitdagend de ongerepte wildernis in te trekken en er meerdere dagen geheel zelfvoorzienend in te verblijven.

Wat heb ik je als gids en begeleider te bieden?

Natuurlijk zorg ik in de eerste plaats voor je veiligheid. Dat is mijn aller belangrijkste taak, dit neem ik heel serieus. Ik zal er dan ook alles aan doen deze trekking expeditie veilig te laten verlopen.

Gedurende de trektocht zal ik je outdoor skills leren als je deze nog niet onder de knie hebt. Van hoe o.a. je veilig water oversteekt tot je tent juist opzetten in regen en wind, en alles er tussen in. Ik zal iedereen elke dag even veel aandacht geven en helpen. Je gaat zo wie zo heel veel leren van mij tijdens deze trekking expeditie.

Ook zal ik er voor zorgen dat meteen iedereen zich thuis voelt in de groep. Dat is niet alleen gezellig en fijn voor iedereen maar zorgt ook voor veiligheid. Want een goede groepsband is heel belangrijk in de wildernis. We helpen en ondersteunen elkaar altijd binnen de groep.

Mijn specialiteit is waanzinnig mooie routes uitstippelen. Dat ga ik dan ook voor je doen. Ik zal er voor zorgen dat het een onvergetelijk mooi en uniek avontuur gaat worden.

Sarek Nationaal Park

Sarek Nationaal Park

Sarek Nationaal Park is één van de meest afgelegen en één van de minst bezochte Nationale Parken van Europa. Dit komt omdat het zeer afgelegen ligt, je niet makkelijk in het gebied kan komen en omdat het nog een echte woeste wildernis is. Je vindt hier o.a. de hoogste bergen van Zweden, indrukwekkende gletsjers, woeste rivieren en een diversiteit aan bergmeren. Het is het met de aangrenzende nationale parken het grootste oerlandschap van Europa en wordt terecht het Alaska van Europa genoemd.

Naast het adembenemende mooie en unieke alpine landschap staat het immense woeste gebied ook bekend om z’n wildlife. Je vindt er natuurlijk rendieren, elanden en verschillende roofdieren, waaronder de machtige steenarend maar ook de poolvos, de veelvraat, de lynx, wolven en zelfs bruine beren houden zich hier schuil. Dat klinkt misschien heel spannend, en dat is het natuurlijk ook, maar deze roofdieren zijn erg schuw voor mensen. Ze zijn banger voor ons dan wij voor hen.

Vanaf Sarek heb je ook een schitterend uitzicht over het aangrenzende Padjelanta Nationaal Park. Het gebied is zo immens groot en uitgestrekt; dit is zo bijzonder om te ervaren. Dat je dit nog in ons werelddeel Europa kan vinden… Onmetelijke ongerepte natuur zo ver als het oog reikt. Wat wil je als avontuurlijke natuurliefhebber nog meer?

Sarek

De route die wij gaan lopen

Tijdens deze trekking expeditie lopen we een avontuurlijke route. Elke dag improviseren we, zoals dat bij een expeditie gaat.

We gaan diep de uitgestrekte wildernis van Sarek in. We slapen in lichtgewicht tentjes, filteren ons drinkwater en bereiden zelf ons eten. Je draagt alles om te overleven in de natuur zelf mee in je rugzak. Elke dag bivakkeren we op een nieuwe adembenemend mooie plek middenin de wildernis.

Trekking expeditie Sarek NP

Het is lastig om Sarek in te komen. Sarek is namelijk voor een groot gedeelte omringt door ondoordringbaar bos en moeras. Maar wij nemen de korste route om hier door heen te komen en zorgen dat we snel boven de boomgrens lopen en verblijven.

We blijven ver weg van de gebaande paden, bruggen, berghutten en andere hikers die voornamelijk langs de oostelijke en noordoostelijke buitenrand van Sarek lopen. Wij gaan echt diep Sarek in. Wat de meeste hikers alleen op grote afstand zien liggen, daar lopen en verblijven wij middenin; de echte woeste wildernis van Sarek. Dat kunnen er niet veel zeggen, laat staan dat ze dat durven ;)

Wilde dieren zijn moeilijk te spotten maar ik ga zeker mijn best voor je doen. Boven de boomgrens is het leefgebied van o.a. de poolvos, de wolf en de steenarend. In de lager gelegen dalen en valleien kunnen we elanden en misschien sporen van beren tegen komen. De kans is natuurlijk klein, want de meeste dieren zijn erg schuw, maar met een beetje geluk... dat zou natuurlijk super cool zijn.

Voor iedereen

Hoewel deze expeditie zeer avontuurlijk en uitdagend is, kan in principe iedereen deelnemen aan deze groepstrektochten. Van jong* tot oud. De enige eis die ik stel, is dat je sociaal en avontuurlijk bent ingesteld. Een redelijke conditie is zeker wel aan te bevelen, maar avontuurlijk ingesteld zijn is veel belangrijker.

*De minimale leeftijd is 18 jaar. Jonger kan onder begeleiding van een ouder. Ook moet de minderjarige ervaring hebben (bijvoorbeeld we eens een huttentocht gemaakt hebben).

Waarom meegaan met dit avontuur

- Hiken diep in de ongerepte wildernis van Sarek
- Verweg van de bewoonde wereld
- Genieten van adembenemend mooie natuur
- Elke dag een nieuw avontuur en uitdaging
- Elke dag bivakkeren op een andere locatie middenin de wildernis
- Geen gehaast
- De natuur helemaal voor ons alleen
- Een unieke trekking expeditie
- Mooier en avontuurlijker ga je Sarek niet beleven

Moeilijkheid en zwaarte

Een rugzak van al snel 16 kg, het niet altijd makkelijk terrein, de hoogteverschillen, oversteken van water en het lopen over steen- en sneeuwvelden, maken het soms best een inspannende tocht. Ook slecht weer (kou, regen en storm) kan deze trekking expeditie zwaar(der) maken. Maar het trotseren van deze elementen is een avontuur op zich.

We lopen gemiddeld rond de 6 uur per dag, dit is inclusief pauzes. Je loopt dus niet uren achter elkaar. Je hebt soms best wel wilskracht nodig om de dagetappe te halen, zeker het laatste loopuur. Geschikte tentplekken zijn schaars in het gebied, dus we hebben soms geen andere keuze dan doorlopen, ook al zit je stuk.

Maar je hoeft niet bang te zien dat dit avontuur te zwaar voor je zal worden. Wat veel belangrijker is, is dat je avontuurlijk bent ingesteld. Dat is veel belangrijker dan een goede conditie. En ik hou altijd rekening wat jij fysiek en conditioneel aan kan.

Sarek NP overteken van sneeuwvelden

Veiligheid

Ik, Casper Kriek, ben je gids en begeleider en weet als geen ander om te gaan met gevaarlijke situaties en slechte weersomstandigheden.

Ik zie het als mijn belangrijkste taak om jouw avontuur veilig te laten verlopen. We nemen nooit onverantwoordelijke risico’s. Veiligheid staat bij Into Nature Hiking altijd op nummer één.

Je bent bij Into Nature hiking in hele goede handen, maar verblijven in de natuurgebieden, zeker waar wij naar toe gaan, kan gevaarlijk zijn. Je hebt niet altijd alles in de hand wat er in de wildernis kan gebeuren.

Omdat er in de gebieden geen mobiel bereik is, hebben we een GPS-noodzender bij ons. Hiermee kunnen we bij een ongeluk of noodsituatie een reddingsteam/helicopter direct activeren. Door de GPS-coördinaten weet een reddingsteam precies waar wij ons bevinden in het gebied.

Seizoenen

Sarek is het grootste deel van het jaar bedekt met een dik pak sneeuw. Het hike seizoen is hierdoor slechts een kleine 4 maanden in het jaar.

Tweede helft juni (lente/zomer): in de lager gelegen gebieden is de sneeuw gesmolten. In de hogere alpine zone vind je nog sneeuw. Juni is de maand van de midzomerzon; deze gaat niet onder en blijft ook midden in de nacht boven de horizon staan. Heel bijzonder om dat mee te maken. In de dalen zijn er veel muggen, maar wij begeven ons tijdens onze trektocht voornamelijk boven de boomgrens en hier zitten ze gelukkig niet.

Juli (zomer): alles staat in bloei en de vele wilde bessen zijn aan het rijpen. In de dalen zijn er nog veel muggen, maar wij begeven ons tijdens onze trektocht voornamelijk boven de boomgrens en hier zitten ze gelukkig niet.

Augustus (zomer/herfst): bessen kunnen geplukt worden en van muggen hebben we geen last meer.

Eerste helft september (herfst): de nachten worden kouder. Het landschap verkleurd in schitterende herfstkleuren. Het noorderlicht is, als we geluk hebben, al te zien. Soms kan de eerste sneeuw vallen.

Sarek NP bivak trektocht

Meer informatie & het boeken van deze trektecht

Door een omvangrijke verbouwing en het opzetten van een nieuw bedrijfsconcept "Into Nature Basecamp", begeleid ik helaas even geen reizen in het buitenland. Wel geef ik de basiscursus Hiken & Wildkamperen op ons Basecamp in Noordoost Friesland. Meer informatie over deze cursus kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp. Daar kun je deze cursus ook boeken, klik hier.

Foto-impressie

Voor een impressies bekijk de foto-impressie pagina van deze trekking expeditie. De foto's zijn genomen in de maand juni.