Outdoor blog
Therm-a-Rest NeoAir Venture Large
slaapmat test review

slaapmat test review

Therm-a-Rest NeoAir Venture Large

Zoek je een niet te duren maar wel een hele goede opblaasbare slaapmat? Zoek dan niet verder en koop de Therm-a-Rest NeoAir Venture Large. Want de NeoAir Venture is een comfortabele en degelijke keuze. Met maar 740 gram mag deze mat zich best een lichtwicht noemen. En, ook heel belangrijk, het pakvolume is heel klein. Kortom de Therm-a-Rest NeoAir Venture Large is een hele goede budget slaapmat keuze.

Therm-a-Rest NeoAir Venture Large test review

Er gaat niets boven een goede nachtrust, thuis maar ook als je een trektocht maakt. Goed slapen doe je als je het niet koud hebt en comfortabel ligt. Dit laatste is misschien niet vanzelfsprekend als je op trektocht met een tentje gaat maar zeker wel mogelijk tegenwoordig. Bijna net zo lekker als thuis. Hoe? Met een opblaasbaar oudoor luchtbedje.

Maar een luchtbed ligt toch helemaal niet lekker?! Dat klopt, maar deze outdoor luchtbedjes wel, heel lekker zelfs. Met veel plezier lig ik op dit “luchtbed slaapmatje” en slaap heerlijk. Ik ben geen makkelijke slapper en een draaier, maar hoe ik ook lig, de NeoAir Venture Large ligt geweldig comfortabel. Je staat versteld dat 5 cm dikte je zoveel comfort geeft.

Je hebt de Therm-a-Rest NeoAir Venture in 2 maten, maar kies gewoon voor de grootste maat; de Large. Want deze is ook comfortabel breed (63 cm) en 196 cm lang. Ook al is de regular 200 gram lichter dan de large, de 12 cm meer breedte en de lengte is het gewoon waard.

Het nieuwe Winglock ventiel van Therm-a-Rest is top. Het opblazen en het leeg laten lopen van de mat gaat hierdoor zoveel makkelijker.

Ik heb de Therm-a-Rest NeoAir Venture Large o.a. uitvoerig getest in de Pyreneeën in de herfst met temperaturen ’s nachts rond het vriespunt. En ondanks dat deze maar een R-waarde heeft van 2,2 heb ik het geen één nacht koud gehad. Mijn slaapzak had een comforttemperatuur van 0 graden en ik ben best een koukleum… De Therm-a-Rest NeoAir Venture doet niet echt onder voor mijn Therm-a-Rest NeoAir XTherm Max (R-waarde 6,9) bij deze omstandigheden.

Door het gebruik van meer dan honderd isolerende cellen in de NeoAir Venture zorgt deze ervoor dat warmte optimaal wordt vastgehouden. Hierdoor heb je geen last van optrekkende kou en is de R-waarde van 2,2 meer dan voldoende.

Therm-a-Rest NeoAir Venture Large

Een hele hoge R-waarde is alleen nodig als je echt gaat overnachten in koude omstandigheden. Niet veel mensen doen dit, maar kopen wel een te dure mat met een onnodig hoge R-waarde. Dit is weer een typisch voorbeeld van een te duur product kopen door verkeerde voorlichting. Misleid door al dan niet onwetende winkels of verkeerd voorgelicht door de ctrl-c en ctrl-v outdoor blog-artikel op internet.

Pluspunten Therm-a-Rest NeoAir Venture

- Ligt comfortabel
- Groot formaat matras
- Isoleert prima
- Loopt niet leeg gedurende de nacht
- Zeer degelijk en sterk
- Knispert nauwelijks
- Klein pakvolume
- WingLock ventiel
- Bijgeleverde opbergzakje
- Bijgeleverde pompzak
- Bijgeleverde repair kit
- Goed geprijsd

Minpunten Therm-a-Rest NeoAir Venture

- 740 gram is niet de lichtste mat, maar zeker niet te zwaar