Informatie
Outdoor uitrusting
Wat heb je nodig voor je avontuur?

Wat heb je nodig voor je avontuur?

Outdoor uitrusting

Omdat we geheel zelfvoorzienend voor meerdere dagen de echte wildernis in trekken. Is een goede outdoor uitrusting heel belangrijk en zelfs van levensbelang.

Elk land, seizoen en type avontuur heeft zijn eigen paklijst. Voor je eigen veiligheid ben je verplicht om aan deze paklijst te voldoen. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat je nooit in de problemen kan raken.

Maar het is echt niet nodig om heel diep in de buidel te tasten voor je persoonlijke outdoor uitrusting. Zeker op het gebied van kleding kun je hele goede producten kopen voor niet te veel geld. En misschien heb je het meeste al in je bezit.

Een duidelijke paklijst en uitgebreide informatie over het aanschaffen van de juiste uitrusting ontvang je natuurlijk van mij. Je hoeft niets zelf uit te zoeken.

Bruikleen uitrusting

Zowel bij de privé trektochten en de groepstrektochten krijg je o.a. de onderstaande uitrusting te leen. Deze zitten bij de prijs inbegrepen:
- comfortabele lichtgewicht tent
- comfortabel lichtgewicht slaapmatje
- matje om op te zitten
- trekking poles
- waterfilter
- waterfles 0.5 liter
- waterfles 1 liter
- kook- en eetuitrusting

Je persoonlijke outdoor uitrusting:

De onderstaande uitrusting is wat in grote lijnen op je paklijst staat en zelf in je bezit moet hebben.

Rugzak

Omdat we geheel zelfvoorzienend zijn en we alles zelf moeten dragen, heb je een goede rugzak nodig van rond de 60 liter. Kies voor een rugzak die geschikt is voor jouw ruglengte. En zorg dat deze een goede heupband heeft. Zorg dat je een rugzak uitkiest die niet te zwaar is.

Slaapzak

Ook voor een slaapzak is het belangrijk dat deze niet te zwaar is, maar wel voldoende isoleert. Bij het aanschaffen van een slaapzak is alleen de comfort temperatuur belangrijk om naar te kijken. Tel hier 5 graden bij op, dan weet je de juiste minimale temperatuur van je slaapzak. Voor de meeste tochten is een 3-seizoenen slaapzak met een comforttemperatuur van 0 graden goed ( -5 graden voor als je het snel koud hebt). Kies voor een slaapzak waar de rits helemaal naar beneden kan en waar de rits ook onderaan los kan (dit is prettig om de temperatuur in je slaapzak te regelen).

Wandelschoenen

Kies voor wandelschoenen die voor jou lekker zitten. Een goed profiel is het belangrijkste, niet het type schoen. Ik adviseer lage lichtgewicht hiking- of trailrunning schoenen. Laat je niets wijsmaken over A, B of C schoenen, dat principe klopt niet en is allang achterhaald. Koop schoenen het liefst een half schoenmaatje groter, maar let op dat je voeten er niet in kunnen gaan schuiven. Kies voor Schotland voor lage wandel- of trailrunning schoenen die makkelijk en snel drogen. Lees op mijn blog meer informatie hierover.

Wandelsokken

Goede wandelsokken zijn ook heel belangrijk. Kies alleen voor goede kwaliteit hiking sokken. Voor Schotland hebben sneldrogende sokken de voorkeur.

Outdoor Kleding

Voor outdoor kleding maken we gebruik van het lagenprincipe. Mocht je het koud of juist warm hebben, dan doe je een laag aan of uit. Draag geen katoenen kleding, maar alleen lichtgewicht kleding gemaakt van sneldrogend synthetisch materiaal. Merinowol is ook een fijn materiaal voor de baselayer.

Het is afhankelijk van het land en het seizoen, maar onderstaand is een gemiddeld voorbeeld:
1) Base layer: ondergoed sneldrogend (sport bh), shirt (thermo) sneldrogend, (warme) sportlegging (base en mid in één)
2) Mid layer: (warme) fleece jas
3) Shell layer: wind- en regendichte broek en jas
4) Extra layer: lichtgewicht jas met dons of synthetische voering (voor in je tentje als het koud is)

Verder moet je denken aan een muts, handschoenen, zonnebril en een hoofdlamp.

Huren outdoor gear

Het is ook mogelijk om rugzakken, slaapzakken e.d. te huren bij gespecialiseerde bedrijfjes. Ik kan je hier alle informatie over geven.