Outdoor blog
Osprey Xenith 75 review
De beste rugzak voor zwaar werk

De beste rugzak voor zwaar werk

Osprey Xenith 75 review

Afgelopen zomer zocht ik een vervanger voor mijn Lowe Alpine rugzak. Na veel speuren kwam ik uit op de Osprey Xenith 75. Niet alleen omdat ik deze zo mooi vond, maar omdat de Xenith uitermate geschikt is om veel en zwaar met je mee te dragen. Dit laatste kan doordat deze rugzak een superieur draagsysteem heeft. Want met een pakgewicht van rond de 25 kg heeft de Xenith van het Amerikaanse merk Osprey absoluut geen probleem.

Osprey Xenith 75 test review

Een goed draagsysteem is essentieel als je meerdere dagen gaat hiken met zware bepakking. Voor mij is dat gemiddeld rond de 18 kilogram. Het draagsysteem van de Osprey Xenith 75 gaf mij de doorslag bij het aanschaffen van deze rugzak. Want je moet geen lichamelijke klachten krijgen (rug, nek of schouderklachten) door het dragen van je rugzak. Je rugzak moet voor jou als gegoten zitten. De Osprey Xenith 75 zit als gegoten, zelfs als je heel veel bij je draagt.

Het was wel een gok of de Xenith 75 liter genoeg inhoud had om al mijn gear en eten voor maximaal 7 dagen in kwijt te kunnen. De Xenith 75 oogt meer als een 60 liter rugzak dan een 75 liter, maar het paste gelukkig makkelijk. Maar van de Xenith zijn er ook twee grotere versies te koop; de 88 en 105 liter, dus er is er altijd één die geschikt is voor je.

Ik heb al aardig wat rugzakken versleten o.a. de Berghaus Vulcan (kan veel in maar heeft bij mij nooit echt lekker gezeten), Lowe Alpine Saracen de grote en kleine versie (goede rugzakken met geweldig draagsysteem, alleen de grote versie is veel te zwaar), de Lowe Alpine Alpamayo (mooie rugzak, kan veel in, alleen het Axiom draagsysteem is hopeloos).

Tip! Berg je tent aan de buitenzijde van de Xenith op. Binnentent en buitentent in een van de twee opberg componenten. Super handig!

Door het vele lopen met de Lowe Alpine Alpamayo was het draagsysteem uitgerekt. Hierdoor kon ik het draagsysteem niet maar goed afstellen op mijn ruglengte, wat mij vervelende en soms ondraaglijke rugklachten gaf terwijl ik een het hiken was.

De Osprey Xenith 75 daarentegen zit en past mij perfect. De medium versie is de juiste maat voor mijn ruglengte. Er is ook een large versie van de Xenith voor mensen met een langer bovenlichaam.

Door de juiste kromming van het rugsysteem omsluit deze mijn rug heel goed. De heupbanden geven ook een goede ondersteund. Het draagsysteem is tot de mm nauwkeurig (beetje overdreven ;) in hoogte af te stellen. Ook de borstband (met noodfluitje) is zeer precies af te stellen; in hoogte en breedte. Het draagsysteem is gewoon perfect doordacht en van super kwaliteit; zeer robuust maar wel comfortabel uitgevoerd.

Osprey Xenith 75

Wat bijzonder is, is dat het draagsysteem met behulp van een uniek klittenbandsysteem zeer precies af te stellen is. Ja klittenband… en nee, dat gaat niet loszitten, ook al is je rugzak megazwaar bepakt. Door het klittenbandsysteem gaat het afstellen perfect en heel nauwkeurig.

Ik ben heel blij met de drie voorvakken van deze rugzak. Deze heeft twee grote vakken aan weerzijde met een ritssluiting en een rekbaar gaasopbergvak. Ook al zit je rugzak propvol, je hebt gewoon probleemloos toegang tot deze vakken. Ik berg in deze vakken mijn tent op. En kan hierdoor zonder mijn rugzak open te maken mijn tent pakken en opbergen.

Aan de buitenzijden zitten nog meer opberg- en bevestigingspunten. In de bovenklep zitten twee topvak compartimenten (+1 geheim opbergvakje). Aan de zijkanten zitten onderaan aan weerzijden grote flexibele gaaszakken. Verder zitten er twee ice axe bevestigingpunten en onderaan de rugzak een optie om bijvoorbeeld een slaapmatje (als de Z-Lite) te bevestigen (met twee afstelbare bandjes). En in de heupbanden zit aan elke zijde een opbergzakje met rits (ook erg handig).

Verder heeft de Xenith een goed compressiebandsysteem. Ook aan de binnenzijde zit er één bovenaan (een mooie rode).

Veder kan je de bovenklep van de rugzak loskoppelen en er een soort mini rugzak/heuptas van maken. Doordat het bovenvak los zit en verstelbaar is, kan er ook extra veel bovenin de rugzak gedaan worden. Eigenlijk past het altijd wel wat je ook mee neemt. Er kan dan meer in meegenomen worden dan de opgegeven 75 liter.

Osprey Xenith 75

Wat ook een hele goede en handige optie is, is dat je aan allebei de zijkanten met een lange rits toegang hebt tot je rugzak.

Maar wat ik echt top vind is de “Stow-on-the-Go” trekking pole bevestiging. Je kunt hiermee, zonder je rugzak af te doen, heel makkelijk je hiking poles opbergen en weer pakken als je ze weer nodig hebt. Een super optie.

Echte minpunten zijn er niet, al kan je wel verwachten dat je voor het bedrag van 280 euro een regenhoes erbij krijgt. Dit is dus niet het geval. Je kunt een bijpassende Osprey regenhoes maat L of XL er los bij kopen voor maarliefst 35 euro, wat wel erg aan de hoge kant is. Ik heb er een geweldig goede regenhoes voor maar 9 euro bijgekocht van het merk Highlander. Ik heb gekozen voor de 100 liter versie zodat als er gear aan de buitenkant van mijn rugzak zit bevestigd de regenhoes dit ook afdekt.

Wat onnodige features of minpunten zijn; een slaapzakcompartiment (ondervak) die aan de buitenzijde te openen is; wie gebruikt dit? In de gaasvakken zit een waterflesuitsparing wat niet werkt, want je kunt er niet bij als je de rugzak draagt. Een waterzakcompartiment achter het draagsysteem (heel mooi uitgevoerd), maar als je rugzak propvol zit wordt het een beetje moeilijk om een volle 3 liter waterzak hierin te plaatsen (een kleinere die niet te dik is kan wel).

En ik heb nog twee kleine minpunten die niet veel voorstellen, maar ik benoem ze toch maar. De toegang van de binnenzijde wordt iets bemoeilijkt door het iets uitsteken frame aan de bovenzijde. En de sleutelhouder in de bovenklep is niet goed. Elke keer zitten mijn sleutels hier niet meer aan vast. Ik heb deze maar vervangen, want je wilt niet je autosleutels verliezen als je het vak opendoet.

Pluspunten Osprey Xenith 75

- Degelijke kwaliteit
- Zeer goed draagsysteem
- Kan zware bepakking aan
- Stow-on-the-Go trekking pole bevestiging
- Goede bevestigingsmogelijkheden
- Drie ruime voorvakken
- Toegang inhoud rugzak ook via zijkanten
- Losse verstelbare bovenklep

Minpunten Osprey Xenith 75

- De hoge prijs
- 2,33 kg is best zwaar
- Geen raincover bijgeleverd
- Een onnodige slaapzakcompartiment
- Ondeugdelijke sleutelhouder in bovenklep
- Frame steekt iets uit bovenin binnenzijde rugzak
- Positie waterzakvak binnenin rugzak