Een comfortabele lichtgewicht 1-persoonstent
MSR Hubba NX review
Ik heb eerder een uitgebreide review geschreven over de MSR Hubba Hubba NX; de 2 persoons Hubba. In grote lijnen is de MSR Hubba NX (model 2017) gelijk aan de Hubba Hubba (model 2016). Maar er zijn toch een paar belangrijke punten waarin deze lichtgewicht 1-persoonstent afwijkt van de 2-persoons versie.
Let op! MSR update geregeld zijn tentmodellen. Deze updates zijn niet altijd een verbetering. Meer hierover lees je onder de conclusie van deze review.
Los van de afwijkende punten is de MSR Hubba NX een top 1-persoonstent. Het is een 1-persoonstent die helemaal niet klein en benauwd is van binnen in vergelijking tot veel andere 1-persoonstenten. Dit komt door de constructie van de hubba’s; je hebt gewoon een heel hoge binnenruimte in de Hubba tenten. Ook de ruime luifel is een groot pluspunt.
Verder is de Hubba NX redelijk storm proof, maar wel iets minder dan de Hubba Hubba. Net als bij de 2-persoons Hubba kan je aan beide zijden van de tent trekking poles aan de storm scheerlijnen bevestigen als het echt noodweer is of gaat worden (zie foto hieronder). Door het gebruik van hiking poles staat de Hubba heel stabiel als het hard waait en dat geeft een veilig gevoel. Zonder de treking poles is het wel een ander verhaal, dan wordt de tent ingedrukt bij harde wind.
Zet de hubba altijd met de smalle zijde in de wind. Ook al is het een sterke flexibele tent die wel een storm kan hebben, vind ik deze niet geschikt voor extreem harde windomstandigheden. Maar met de trekking pole optie kan de Hubba best veel hebben. Ik heb wel wat zware "stormpjes" meegemaakt met de Hubba in Schotland... En dat heeft deze tent gewoon overleefd.
Een afwijkend punt ten opzichten van de Hubba Hubba is het ontbreken van een tweede echte luifel. Eigenlijk jammer maar dat heeft natuurlijk alles met gewicht besparing te maken. Maar een ietsje grotere tweede luifel, die met een rits vanuit de binnentent te benaderen is, zou toch best handig kunnen zijn als je veel spullen bij je hebt. Nu is het niet meer dan een verwaarloosbare inimini luifeltje waar je niets mee kan.
Maar in de binnentent en de ruime luifel kan je toch meer spullen kwijt dan je denkt. Het is in het begin misschien even wennen maar al snel vind je je draai. Maar de 2-persoons Hubba in je uppie heeft natuurlijk alle comfort en gemakken die je je maar kan wensen. Deze is dan wel 430 gram zwaarder. Al valt dat natuurlijk best mee. Dus heb je ruimte nodig in je uppie kies dan voor de 2-persoons versie.
Tip! Kom je in een storm terecht met je tent? Dan is het allerbelangrijkste dat je de tent juist in de wind zet en de haringen perfect in de grond steekt. Als de grond niet echt geschikt is voor haringen gebruik dan rotsblokken om de haringen of lijnen aan vast te zetten. Span ook alles goed aan. Klink logisch maar menig hiker doet dit niet goed met alle gevolgen van dien.
De MSR Hubba Nx heeft net als de Hubba Hubba NX 10 bevestigingpunten. Alleen worden er geen 10 haringen bij geleverd maar 9 stuks... Heel raar, maar ik denk dat MSR daar o.a. voor gekozen heeft om onder 1,3 kg te blijven. Dus je moet eigenlijk een haring extra kopen. Dit is ook weer niet zo erg want het is altijd verstandig om extra haringen mee te nemen. Het kan namelijk gebeuren dat je haringen kwijtraakt in de wildernis. Ik neem er altijd 1 extra mee per tent.
Wat ik ook een heel raar punt vind is dat de bevestiging van de “mini luifel” een heel klein lusje is? En hierdoor geen handig afstel en aantrek punt is, zoals bij de echte luifel. Ik snap er niets van dat MSR dit zo heeft bedoeld/ontworpen… Ik heb van één van de scheerlijnen een extra lus gemaakt zodat ik een veel beter bevestigingspunt heb. Dat werkt prima ook al is deze niet verstelbaar.
Een punt dat heel belangrijk is om rekening mee te houden is dat de MSR Hubba NX niet geschikt is voor hele lange mensen. Dit komt door de lagere constructie van het Y frame. Bij de Hubba Hubba is deze veel hoger en rechter. Ik ben zelf 1,93 en dat vind ik wel een beetje maximaal voor deze tent. Maximaal zou ik zeggen: personen tot 1,96 meter.
Maar veel tenten zijn niet geschikt voor ons lange Nederlanders. Let hierop als je zelf een tent gaat kopen. Verkijk je niet op de maximale lengte die wordt aangegeven. Deze is gemeten vanaf de vloer en houdt geen rekening met de schuinekanten van een tent en dat je nog op een verhoogt slaapmatje gaat liggen.
Wat ik echt een groot pluspunt vind van de Hubba’s naast de ruime luifel, is de comfort en leefruimte binnen in de tent. En de verschillende manieren van opzetten. Eerst de binnentent of eerst de buitentent. Of alleen de binnentent bij mooi zomers weer. Maar een tarp versie van alleen de buitentent is ook mogelijk (voor de liefhebbers). Voor elke weerversie en persoonlijke voorkeur is er wat wils met deze tent.
Pluspunten MSR Hubba NX
- Klein pakket in je rugzak
- Makkelijk opzetten en afbreken
- Verschillende opzetmogelijkheden
- Prima leefruimte
- Makkelijk rechtop zitten binnenin de tent
- Geen problemen met condensatie
- 100% Regen- en waterproof
- Redelijk stormproof (is sterk en flexibel)
- Binnentent fladdert niet (minimaal) als het waait of stormt
- Topkwaliteit materialen en afwerking
- Goede en mooi gemaakte opbergzak(jes)
- Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
Minpunten MSR Hubba NX
- Bevestigingspunt “mini luifel”
- Geen 10 haringen bijgeleverd, maar 9
- Niet geschikt voor hele lange mensen
- De ventilatieopening kun je niet vanuit de binnentent open of dicht doen
- Niet makkelijk op te zetten als het hard waait
- Niet geschikt voor extreem harde storm
- Soms condensatie maar geeft geen echt problemen
- Je moet het buitendoek en de scheerlijnen naspannen als het nat weer is
- Niet 100% vrijstaand