Een comfortabele lichtgewicht tent
MSR Hubba Hubba NX review
Dit is een review van de MSR Hubba Hubba NX model 2016. Vanaf model 2016 is de Hubba Hubba verbeterd. De drie steeds terugkerende minpunten in tests over de Hubba Hubba NX heeft MSR verholpen. De lichtgewicht haringen (nu 10 stuks) zijn van een sterker soort (heel sterk zelfs) en deze nieuwe Hubba Hubba heeft 10 bevestigingspunten (in plaats van 6) waarmee je de tent rotsvast zet aan de grond. MSR heeft dus geluisterd en de Hubba Hubba nog beter gemaakt.
Let op! MSR update geregeld zijn tentmodellen. Deze updates zijn niet altijd een verbetering. Meer hierover lees je onder de conclusie van deze review.
In 2016 zocht ik een nieuwe lichtgewicht 2 persoons 3 seizoenen tent. Mijn behoorlijke eisenlijst was: lichtgewicht, klein pakvolume, ruim leef- en slaapoppervalk, hoog (probleemloos rechtop kunnen zitten), ruime luivel, losse binnen- en buitentent, buitentent eerst kunnen opzetten voor als het regent, fijn gaas tegen kleine insecten en heel belangrijk regen- en stormproof.
Na heel veel tenten bekeken te hebben en er ook daadwerkelijk in gelegen en gezeten te hebben. Kwam er eigenlijk steeds maar één terug als favoriet: de Hubba Hubba NX van MSR.
Andere pluspunten van de Hubba Hubba NX zijn dat de tent niet claustrofobisch is. En ondanks dat ik de donkergroene versie heb, is deze van binnen heel aangenaam licht (helder licht zelfs en niet groengekleurd). Je voelt je veilig en thuis in deze tent door de grote binnenruimte en omdat de wanden “recht” naar boven gaan.
Ik vond bij de meeste 2 persoonstenten de binnenruimte te klein en te laag. Het gaf mij een benauwd en een onveilig gevoel. Dit kwam, ondanks gelijkwaardige vloeroppervlakken, omdat de tenten aan de uiteinden laag waren (liep geleidelijk schuin op). Als je er in lag dan was het tentdoek niet ver van je neus verwijderd. Ook waren veel tenten donker van binnen. Deze minpunten heeft de MSR totaal niet, integendeel zelfs.
De leefruimte van de MSR is dus zeer goed. Het is wel zo, maar dat geldt voor bijna alle 2 persoontenten, dat de ruimte in de tent voor 2 personen net kan. Er kunnen twee slaapmatten van max 63 cm breed in liggen (2 Therm-A-Rest NeoAir Large matjes passen net). En er is dan nog weinig plek in de tent om wat kleding te stallen. Schoenen en rugzak moeten dan onder de 2 luifels. Maar deze zijn gelukkig heel ruim en dat gaat prima.
Gebruik je de Hubba Hubba als 1 persoontent dan kan alles eigenlijk in de binnentent gezet worden. Pure luxe. Binnenin de binnentent zitten nog 2 handige opbergvakken. Het is ook mogelijk om een extra opbergloft er bij te kopen, maar dat zou alleen nuttig zijn als je met zijn tweeën toch wat opbergruimte te kort komt.
De MSR Hubba Hubba NX kun je op verschillende manieren opzetten en dat maakt deze tent ook zo uniek.
Als het mooi weer is kun je ervoor kiezen alleen de binnentent op te zetten. Door het gaas (zeer fijn en sterk gaas en ieniemienie insect proof) rondom de binnentent heb je dan een geweldig uitzicht. ’s Avonds kun je de maan en sterren zien bij heldere hemel. Dit is een geweldige feature in de zomer. Het lijkt net of je in de buitenlucht slaapt, alleen dan volledig beschermt tegen vervelende muggen en andere insecten. De tent is met deze optie 550 gram lichter.
Je kunt ook de buitentent alleen opzetten. Dit gaat het makkelijkst met een bijpassende footprint. Deze moet je er wel los bij kopen. De footprint beschermt niet alleen het grondzeil van de tent maar maakt opzetten ook een stuk makkelijker. Je hebt dan een soort “Tarp” of een tijdelijke schuiltent als het regent. Dit laatste is super handig als het regent en je wilt beschut eten. De leefruimte is enorm als je voor deze lichtgewicht “tarp” optie kiest (gewicht tent met footprint is dan 1.19 kg).
Het makkelijkst is eerst de binnentent en daarna de buitentent op te zetten. Maar je kunt ook eerst de buitentent opzetten (top optie als het regent) en daarna de binnentent. Hierdoor blijft de binnentent droog. Gebruik bij deze laatste optie de bijpassende footprint om het makkelijker te maken met opzetten. Je bevestigt dan eerst de footprint op de grond, vervolgens de aluminium stok met de uiteinden in de gaten. En daarna doe je de buitentent er om en zet deze vast. Eitje :) De binnentent klik je vervolgens makkelijk en handig vast aan de aluminium ‘ruggengraat’ stok.
Je hebt ook nog verschillende opties om de twee luifels te open. Dit kan half of geheel geopend (geen luifel). Het doek rol je op en bevestig je gemakkelijk. Je kunt aan beide zijden van de Hubba Hubba uit de tent stappen, maar deze optie gebruik ik eigenlijk nooit. Ook niet als we met z’n tweetjes in de tent liggen.
Het lange lichtgewicht ‘ruggengraat’ frame is snel en gemakkelijk in zijn geheel uit te klappen en iets moeilijker in te klappen. Maar dat is een beetje wennen en oefenen. Zorg dat de dwarsstok altijd bovenop zit en aan beide zijden gelijk kromt naar beneden. Op de foto bovenaan de pagina zie je dat dat eigenlijk verkeerd gedaan is, maar dat maakt bij mooi weer niet uit.
Je kunt zowel de binnentent als de buitentent straktrekken aan de vierhoeken bij de haringen. Zeer handig en eigenlijk essentieel wanneer de bodem veel stenen heeft of rotsachtig is. Totaal kan je de tent vastzetten aan 10 punten. Maar als het mooi weer is of als het niet hard waait, is dit niet nodig. Dan zijn 2 tot 6 punten genoeg. De Hubba Hubba is niet een 100% vrijstaande tent, door de 2 luivels van de buitentent. De Hubba Hubba is wel vrijstaand als alleen de binnentent wordt gebruikt en wanneer de luifels aan beide zijden zijn opgerold.
De aluminium haringen zijn erg licht en toch heel sterk. Ook zeer geschikt voor een rotsachtige bodem. Voor bijna elke ondergrond zijn de haringen geschikt behalve voor zand en sneeuw. Hiervoor moet je speciale haringen kopen.
Tip! Mocht de wind tegen de zijkant van de tent aan beuken, gebruik dan een trekking pole als ondersteuning van de dwars tentstok.
Het opzetten en afbreken van de tent gaat heel eenvoudig. Het kost je een paar minuten, afhankelijk van het weer en het soort ondergrond. Maar waait het hard, dan is het opzetten moeilijker en kost het je meer tijd. Zeker als je het in je eentje moet doen. De tent is hoog, dus vangt hierdoor veel wind wat het best lastig maakt.
Er zijn twee ventilatieopeningen die je alleen aan de buitenzijde van de tent kunt openen. Het zou handig zijn als dit ook vanuit de binnentent gedaan kan worden, maar dat kan jammer genoeg niet.
Van condensatie heb je weinig tot geen last. Mocht er condensvorming optreden (wat normaal is in een tent als de buitentemperatuur koud en/of vochtig is), dan blijft de binnentent altijd droog. Breek je de tent af, haal dan eerst de condensatie aan de binnenkant van de tent weg met een klein sneldrogend handdoekje.
De Hubba Hubba NX is uitermate regen- en redelijk stormproof (hij heeft tot nu toe vreselijk noodweer probleemloos weerstaan). Zorg ervoor dat je de tent met de korte zijde in de wind zet. Ik heb een keer vreselijk noodweer meegemaakt hoog in de bergen, waarbij ik de tent niet met de korte zijde in de wind kon zetten. De tent hielt het probleemloos, alleen werd de zijkant continu ingedrukt door de harde wind. Dit is niet zo fijn als je in de tent zit. Dit valt op te lossen door een trekking pole aan één of beide zijde van de tent neer te zetten (zie foto). Dit maakte de tent stabieler. Zorg er wel voor dat de haringen goed in de grond zitten als het stormt en deze niet los kunnen raken. Het gebruik van een trekking pole is sowieso een top feature als je met de Hubba Hubba NX een storm moet trotseren. Maar ook al is het een sterke flexibele tent die wel een storm kan hebben, vind ik deze niet geschikt voor extreem harde windomstandigheden.
Je moet soms wel het buitendoek en de scheerlijnen wat naspannen als het nat weer is en de buitentent nat is (als deze eerst nog droog was). Maar dat stelt niet veel voor, even rond de tent lopen en de boel wat strakker zetten. Dit hoef je maar één keer te doen.
De tent is geheel waterproof; de bodem laat geen water door en de binnentent wordt niet nat ook al staat de tent de gehele dag in de regen en is de grond zeer nat en drassig. Dit heb ik zeer intensief kunnen testen in Schotland.
Het pakvolume is prima. Je kunt de MSR op verschillende manieren in je rugzak opbergen, afhankelijk van je rugzak. Het is makkelijk om de stokken/frame bijvoorbeeld aan de zijkant van je rugzak te doen en de tent binnenin je rugzak. Ik pak de MSR tegenwoordig geheel buiten mijn rugzak. Zo kan ik de MSR opzetten zonder mijn rugzak te openen. Ook gebruik ik de opbergtas niet meer, dat scheelt weer een dikke 100 gram :)
Pluspunten MSR Hubba Hubba NX
- Makkelijk en probleemloos in je rugzak op te bergen
- Heel veel en fijne leefruimte binnenin de tent
- Probleemloos rechtop zitten in de tent
- Twee zeer ruime luifels
- De verschillende opzet (pitch) mogelijkheden
- Geen problemen bij condensatie
- Regen- en waterproof
- Redelijk stormproof
- Binnentent fladdert niet als het waait
- Topkwaliteit materialen en afwerking
- Goede mooi gemaakte opbergzak(jes)
- Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
Minpunten MSR Hubba Hubba NX
- De ventilatieopeningen kun je niet vanuit de binnentent open of dicht doen
- Soms condensatie maar niet problematisch
- Je moet het buitendoek en de scheerlijnen naspannen als het nat weer is
- Moeilijk opzetten als het stormt
- Niet 100% vrijstaand (wel binnentent en buitentent met opgerolde luifels)
- Het gewicht mag natuurlijk altijd minder ;)