Outdoor blog
Mijn paklijst
Wat neem ik mee op een trektocht?

Wat neem ik mee op een trektocht?

Mijn paklijst

Ik heb geen vaste paklijst omdat het elke keer verschilt per land, gebied en seizoen wat ik mee neem. Ik varieer hier in naargelang de situatie die ik denk te verwachten. Maar ook kies ik soms voor meer comfort en soms voor meer gewicht besparen.

Wat neem ik mee op een trektocht? Wat staat in mijn paklijst?

Omdat ik meestal hike in remote wildernis (ver weg van de gebaande paden en bewoonde wereld), geheel zelfvoorzienend ben, slaap in een tentje en het weer in deze gebieden extreem kan zijn, hou ik rekening dat de essentiële uitrusting stukken degelijk en betrouwbaar zijn; niet stuk kunnen gaan. Hierdoor kies ik voor deze items meestal voor lichtgewicht en niet voor ultra lichtgewicht.

Ik zit nu voor een zware zelfvoorzienende tocht van meerdere dagen (onder 3 seizoenomstandigheden) iets boven de 8 kg (basisgewicht + trekking poles en iPhone ook meegerekend). Als ik nog wat wijzigingen doorvoer zit ik onder de 7 kg. Maar worden de omstandigheden serieus extreem qua weer dan zit ik aan de 9 kg. Iets warmere kleding en een betrouwbare sterke Hilleberg tent zorgen dan voor meer gewicht.

Omdat ik zoveel wissel kan ik geen volledige paklijst weergeven, maar benoem producten die voor mij belangrijk zijn en ik meestal mee neem op een trektocht. Om niet te veel reclame te maken noem ik niet altijd de naam van het product, alleen als deze uniek is om toch te benoemen.

De producten die ik hieronder benoem zijn voor meerdaagse zelfvoorzienende trektochten in 3 seizoen omstandigheden (lente, zomer en herfst).

Ik ga op avontuur en neem mee…

 

Personal Locator Beacon (PLB)

Ga nooit maar dan ook nooit een remote wildernis in zonder een PLB. Dit is niet overdreven, want een PLB kan je leven reden. Je hebt PLB’s met alleen een noodknop (geen abonnementskosten, maar deze zijn niet overal (in elk land) toegestaan) en PLB’s met de hulpdienst GEOS (abonnementskosten maar overal toegestaan). Een PLB is een musthave als je in gebieden komt waar (bijna)niemand anders komt.

Smartphone + Powerbank

Om te navigeren gebruik ik o.a. mijn iPhone. Er zijn verschillende navigatie apps verkrijgbaar. En natuurlijk heeft de smartphone een fotocamera onnodig gemaakt. Dat schild weer extra gewicht :) Zet je phone op vliegtuigmodes, en zet alleen even locatie aan als je je positie moet bepalen. Zo doe je lang met de accu van je phone. Ik gebruik een 10.000 mAh Powerbank van maar 200 gram om mijn iPhone op te laden. Ik kan makkelijk 2 weken mijn iPhone gebruiken voor foto’s en navigeren met deze combi. Let op dat de navigeren belangrijker is dan foto’s/filmpjes maken, houd hier rekening mee met de accu van je phone.

Kleding

Al mijn kleding is gemaakt van sneldrogend synthetisch materiaal. Lees ook mijn blog artikel over hiken in de regen.

Sportbroek kort 5” - Super snel drogend en weegt maar 90 gram. Ik loop hierin als het warm is maar ook als het fris tot koud is (een uitdagende mindset ;).

Sportlegging - een warme synthetische sportlegging met dunne isolerende voering heb ik altijd bij mij. Ook lekker om ’s avond in te slapen. Deze sportlegging vervangt een hikebroek en lange thermo (onder)broek. Twee onnodige kledingstukken die ik nooit bij mij heb.

Patagonia Capilene shirts - de beste sneldrogende shirts; in korte mouw en lange mouw uitvoering. En in verschillende versies voor warm weer tot koud weer. Must have base layer.

Patagonia R2 Fleece Jacket - Een lichte en warme fleece jas die maar 360 gram weegt. Ik draag deze tijdens het hiken en/of ik slaap er in als het heel koud is.

Regen werende jas - jack 2,5 laags regen en wind werend met goede aansnoerbare capuchon gemaakt van sneldrogend materiaal.

Decathlon Quechua NH500 regen werende broek - broek om in te hiken als het regent en/of koud is. Weegt maar 175 gram. Onder deze broek draag ik mijn sportlegging als het fris/koud is. De broek heeft helaas geen hele lange rits aan de onderzijde, hierdoor bij iets te grote schoenmaat moet je je schoenen uit doen als je de broek aan of uittrekt, maar voor 12,95 mag je niet klagen. Top broek die ik iedereen aanraad. En als er een gat in zit door en val koop je zonder pijn even een nieuwe :)

Patagonia Micro Puff - deze synthetische gevoerde ultra lichtgewicht jas (voering prima loft) weegt maar 225 gram en is super warm. Prima loft heeft dons eigenschappen maar isoleert in tegenstelling tot dons ook als deze nat is. Lekker comfortabel warm op bivak en ik slaap er mee als het koud is. Top jas.

Onderhandschoentjes - heb ik meestal bij me om aan te hebben als het fris is (overdag en/of avond), draag ze ook als het licht regent, lekker warm en drogen snel. Ook voor protectie tegen bijvoorbeeld Midges in Schotland.

Zachte warme handschoenen - van fleece of wol met isolatievoering (lekker in de ochtend of avond)

Waterdichte overwanten - voor als het koud is. Ik draag onder deze wanten mijn onderhandschoentjes.

Warme Muts - ook altijd bij mij, zomers lekker voor frisse avond/ochtend en lekker warm in je slaapzak (via je hoofd verlies je het meeste warmte). Een muts is een musthave om bij je te hebben.

Schoenen

Salomon X Ultra 3 zonder Gore-tex - top schoenen, drogen snel, ongekend goed profiel.

Sokken - ik neem meestal 2 a 3 verschillende soorten sokken mee. Ik vind het wel fijn om af en toe te wisselen. Soms zit gewoon de ene sok lekker dan de ander. Zo krijg je (voorkom je) ook geen blaren.

Sokjes mesh - wegen maar 10 gram per paar, ideaal als ik veel door water moet lopen, drogen super snel. Vind ze ook heel lekker zitten in mijn schoenen. Nadeel slijten snel en er komt, omdat de sokjes zo laag zijn, vaak veel mini takjes en dergelijke in je schoenen terecht wat weer schaafplekjes kan geven als je veel door vegetatie loopt.

Rugzak

Exped Lightning 60 - meer dan 60 liter inhoud, maar 1170 gram (maar wel met een hele degelijke en goede heupband), veel verstel en bevestiging opties. Met deze lichtgewicht rugzak kan je makkelijk en probleemloos 20kg dragen. Sowieso raad ik iedereen een rugzak van rond de 1 kg aan met een goede heupband. Daar ga je heel blij van worden :) Een ultra lichtgewicht rugzak van 45 liter met een gewicht van rond de 450 gram is geen optie voor mij door de duur en type trektochten die ik meestal onderneem.

Puinzak - een goede stevige puinzak (geen vuilniszak) is top om te gebruiken om de inhoud van je rugzak te beschermen tegen regen. Ik heb ook een grote Dyneema drybag hiervoor maar een puinzak voeldoet meer dan prima.

Ik gebruik nooit een regenhoes; mijn rugzak droogt snel en de inhoud is 100% beschermd tegen nat worden door de stevige puinzak. Een regenhoes is een onnodig product omdat deze de inhoud van je rugzak niet beschermd tegen nat worden. Een watedichte zak in je rugzak wel.

Drybags - in diverse maten voor het ordenen van mijn kleding en gear. Ik gebruik zowel Dyneema (DCF) als ripstop nylon drybags.

Tent

Ik verkies veiligheid meestal boven gewicht. Een tent die extreme wind overleeft. Maar ook waarbij opzetten en afbreken in de regen geen probleem is, zodat de binnentent altijd droog blijft. Buitentent en binnentent zitten bij regen in twee verschillende drybags. Maar als ik zomers hoog in de bergen verblijf, kies ik meestal voor een licht tentje. In de bergen is door het zware stijgen elke gram er één teveel. Ook duurt noodweer er meestal kort en dat gaat een goed licht tentje wel overleven.

Hilleberg Anjan 2 - niet de lichtste maar wel de beste en veiligeste 3-seizoenenstent die er is.

Hilleberg Ajan footprint - als je in het wild je tent opzet kan je niet zonder footprint. De kans is gewoon te groot dat er iets scherps door de bodem van je binnentent steekt en er een gaatje(s)/gat(en) in maakt.

Extra stakes - ik neem altijd minimaal 1 reserve stake (haring) mee.

Extra lijn - een extra supersterke Dyneema lijn van 3 meter met mini line lock (weegt totaal maar 2,5 gram), voor als er een lijn stuk gaat of er een extra lijn nodig is.

Microvezeldoekje - sneldrogend mini doekje om tent mee droog te maken en hiermee kan je jezelf en je regenkleding ook mee drogen

Slapen

Therm-a-Rest NeoAir Xtherm large - hele comfortabele degelijke mat en weegt maar 640 gram. Maar overweeg de 340 gram zware Therm-a-Rest NeoAir UberLite aan te schaffen.

Mummie slaapzak dons - slaapzak met donsvulling en een comfort limiet van 0 graden, inclusief Dyneema drybag.

Zitten

Therm-a-Rest Z Lite Sol - 1/3 deel van deze mat om lekker royaal op te zitten. Kan je ook als windscherm gebruiken als je aan het koken bent.

Koken

Ik kook meestal uitgebreid (in hoeverre dat gaat). Hierdoor neem ik een pan en ook een theepotje mee. Met de theepotje doseer ik het water tijdens het koken en gebruik ik deze natuurlijk ook om koffie en thee te zetten. Maar als ik alleen op pad ga en voor gewichtsbesparing kies, is alleen een titanium pot van 78 gram meer dan genoeg om mee te nemen.

MSR Pocket Rocket - mini gasbrandertje (73 gram), betrouwbaar en degelijk gemaakt.

Trangia 1L pan + grijper (100 + 45 gram) en 0,6L theepotje (140 gram) - Niet de lichste keuze maar ik gebruik deze combi om er uitgebreid mee te koken. Trangia is onverwoestbaar, heb ik al maar da 30 jaar in mijn bezit. Het pannetje is ook meteen mijn eetbord/kom.

Lepel metaal - weegt maarliefst 35 gram (ja je leest het goed ;) maar omdat ik nog wel eens een lichtgewicht lepel verloor of brak is dit mijn “te zware” keuze... ;) Gek genoeg verlies ik deze zware jonge niet… de lepel heb ik in Nepal gekocht, dat maakt hem wel weer cool ;)

MSR Alpine Salt and Pepper Shaker en MSR Alpine Shaker – zout, peper en extra kaneel in mini opbergpotjes.

Big mini aansteker – inimini aanstekertje van maar 15 gram.

Magnesium vuurstick - is essentieel om mee te nemen voor als je aansteker het niet meer doet. Must have als je voor meerdere dagen zelfvoorzienend de wildernis in trekt. Geen overbodige luxe en werkt ook als alles zeiknat is.

Drinken

Katadyn BeFree waterfilter 1 liter (totaal 65 gram) - filter en literfles in één. Hierdoor neem ik geen extra liter fles meer mee. BPA-vrij, niet poreus, smaak vrij.

Nalgene Ultralite 0.5 liter fles (70 gram) wide mouth - mijn onverwoestbare drinkflesje en ik kan er ook een warme kruik mee maken voor in mijn slaapzak als het heeeeel koud is (deze fles lekt nooit). Het is zeker niet de lichtste drinkfles maar ik gebruik deze fles ook om er overdag maaltijdshakes mee te maken. Door de wijde opening kan ik makkelijk het poeder in het flesje krijgen. Ook belangrijk is, is dat deze fles gemaakt van plastic zonder gif; BPA-vrij, niet poreus is (hygiënisch) en smaak vrij. Veel ultralight hikers gebruiken super lichtgewicht petflessen, alleen zijn deze niet altijd veilig voor je gezondheid (niet BPA-vrij e.d.). Ik gebruik deze flessen daarom niet.

Platypus 1 liter (24 gram) - oprolbare 1 liter waterzak/fles van 35 gram. Neem ik alleen mee als er weinig water in het gebied is. Ook BPA-vrij, niet poreus, smaak vrij.

Diverse

Trekking poles - Ik neem er 2 maar soms ook maar 1 mee. Ik loopt er zo min mogelijk mee. Ik gebruik trekking poles alleen om niet te vallen. En om een niet zo stormbestendige tent storm bestendig te maken.

Victorinox Classic SD mes (20 gram)- mini zakmesje met 6 functies: mes, schaar, nagelvijl, kleine schroevendraaier, pincet en tandenstoker. Het schaartje is handig om pleisters en sporttape te knippen, vuiltje is handig voor het verzorgen van je teennagels als je meerdere dagen gaat hiken, schroevendraaier om soms je trekking pole vaster te zetten.

Nagelknipper - belangrijk om mee te nemen als je meerdere dagen gaat hiken, om teen problemen te voorkomen.

EHBO kit in Dyneema zakje - totaal niet meer dan 65 gram, inclusief; flesje Betadine, pleisters, gaasjes, noodverband, sporttape, Paracetamol, Ibuprofen, Imodium, wattenstaafjes (om Betadine aan te brengen), tekenverwijderaar, naald.

WC papier - gebruik nooit maar dan ook nooit vochtige doekjes in de natuur, deze breken niet af (duurt eeuwig). Gebruik het liefst Biologisch afbreekbaar toiletpapier. Gebruik zo min mogelijk WC papier. Poep en toiletpapier word redelijk snel afgebroken. Het beste is een gat te graven met een klein schepje, maar dat gaat eigenlijk nooit in bergachtig gebied. Nooit poepen bij water en zo ver mogelijk van paden en tent spot opties.

Hand clean gel - miniflesje om je handen mee te desinfecteren. Hygiëne is heel belangrijk in de wildernis, dit voorkomt buikloop.

WC papier en hand clean gel zitten bij mij samen in een zip zakje, zodat ik meteen mijn handen kan desinfecteren.

Vochtige doekjes - klein pakje vochtige doekjes om mezelf mee op te frissen (gebruik nooit zeep, ook geen bio zeep, om je te wassen in de natuur). Gebruik vochtige doekjes niet als wc papier. Laat nooit deze doekjes achter in de natuur maar neem ze gebruikt weer mee in een zipzakje (wat je als vuilniszakje gebruikt). Vochtige doekjes vergaan (bijna) niet in tegenstelling tot wc papier.

Zipzakjes - in diverse maten van klein tot 3 liter. Handig voor waterdicht verpakken van je kleine gear en als vuilniszakje. Want we laten nooit iets achter van afval in de natuur. Afval achter laten of laten rondslingeren in de natuur is gewoon misdadig!

Hoofdlamp - kan je niet zonder als je overnacht in een tentje.

Kompas - simpel lichtgewicht plaatkompasje. Zelden gebruik ik een kompas maar kan soms toch erg handig zijn om te bepalen hoe je moet lopen. En voor maar 25 gram hoef je deze niet thuis te laten.

Dwarsligger leesboek - inimini leesboek, neemt weinig ruimte in en weegt niet te zwaar, voor ’s avond in mijn tent of als je een storm moet afwachten in je tent.