
Wat neem ik mee op een trektocht?
Mijn paklijst
Ik heb geen vaste paklijst omdat het elke keer verschilt per land, gebied en seizoen wat ik mee neem. Ik varieer hier in naargelang de situatie die ik denk te verwachten. Maar ook kies ik soms voor meer comfort en soms voor meer gewicht besparen.

Omdat ik meestal hike in remote wildernis gebieden (ver weg van de gebaande paden en bewoonde wereld), geheel zelfvoorzienend ben, slaap in een tentje en het weer in deze gebieden extreem kan zijn, hou ik rekening dat de essentiële uitrusting stukken degelijk en betrouwbaar zijn; niet stuk kunnen gaan. Hierdoor kies ik voor deze items meestal voor lichtgewicht en niet voor ultra lichtgewicht.
Zou je graag zelfstandig een avontuurlijke trektocht willen maken? Laat mij je dan helpen met de Basiscursus Hiken & Wildkamperen. Een no-nonsense cursus waar je veel aan zal hebben. Meer informatie kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp, klik hier.
Ik zit nu voor een zware zelfvoorzienende trektocht van meerdere dagen rond de 7 kg. Als ik nog wat wijzigingen doorvoer zit ik rond de 6 kg. Maar worden de omstandigheden serieus extreem qua weer dan zit ik rond de 8 kg. Warmere kleding en een betrouwbare sterke Hilleberg tent zorgen dan voor meer gewicht.
Omdat ik zoveel wissel kan ik geen volledige paklijst weergeven, maar benoem producten die ik meestal mee neem op een trektocht. Om niet te veel reclame te maken noem ik niet altijd de naam van het product, alleen als deze uniek is om toch te benoemen.
De producten die ik hieronder benoem zijn voor meerdaagse zelfvoorzienende trektochten in 3 seizoen omstandigheden (lente, zomer en herfst).
Ik ga op avontuur en neem mee…
Personal Locator Beacon (PLB)
Ga nooit maar dan ook nooit alleen een remote wildernis in zonder een PLB. Dit is niet overdreven, want een PLB kan je leven reden. Een PLB is een musthave als je in gebieden komt waar (bijna)niemand anders komt en er geen telefonisch bereik is.
Smartphone + Powerbank
Om te navigeren gebruik ik o.a. mijn iPhone. Er zijn verschillende navigatie apps verkrijgbaar. En natuurlijk heeft de smartphone een fotocamera onnodig gemaakt. Dat scheelt weer extra gewicht. Zet je phone op vliegtuigmodes, mobiele data uit, locatie (gps) uit en zet alleen even locatie (gps) aan als je je positie moet bepalen op de app. Zo doe je lang met de accu van je phone. Ik gebruik een 10.000 mAh Powerbank van maar 153 gram om mijn iPhone op te laden. Ik kan makkelijk 2 weken mijn iPhone gebruiken voor foto’s en navigeren met deze combi. Let op dat navigeren belangrijker is dan foto’s/filmpjes maken, houd rekening met de accu van je phone.
Kleding
Al mijn kleding is gemaakt van sneldrogend materiaal. Lees ook mijn blog artikel over hiken in de regen.
Sportbroek kort - Dun, super snel droog en weegt maar 90 gram. Ik loop hierin als het warm weer is maar soms ook als het fris tot koud is.
Running tight (sportlegging) - een warme sneldrogende sportlegging heb ik altijd bij mij. Ook lekker om ’s avond in te slapen. Deze sportlegging vervangt een hikebroek en lange thermo(onder)broek. Twee onnodige kledingstukken die ik nooit bij mij heb.
Verkoelend sneldrogend shirt korte mouw - voor als het warm is.
Pull-on fleece 1/3 zip - Dit is een "Must Have", base- en midlayer in een.
Een lichtgewicht en warme fleece-jas (Polartec fleece) van 350 gram - ik draag deze tijdens het hiken en/of ik slaap er in als het heel koud is.
Synthetische gevoerde ultralight jas (voering Prima Loft) weegt maar 225 gram en is heerlijk warm. Prima Loft heeft dons eigenschappen maar isoleert in tegenstelling tot dons ook als deze nat is. Lekker comfortabel warm op bivak en ik slaap er mee als het koud is.
Regen werende jas - 2,5 laags regen en wind werende lichtgewicht jas met goede aansnoerbare capuchon.
Decathlon Quechua NH500 regen werende broek - broek om in te hiken als het regent en/of koud is. Weegt maar 175 gram. Onder deze broek draag ik mijn sportlegging als het fris/koud is. De broek heeft helaas geen hele lange rits aan de onderzijde, hierdoor bij iets te grote schoenmaat moet je je schoenen uit doen als je de broek aan of uittrekt, maar voor 14,95 mag je niet klagen. Dit is een top regen of windblokkerbroek die ik iedereen aanraad. En als er een gat in zit door en val koop je zonder pijn even een nieuwe :)
Onderhandschoentjes - heb ik meestal bij me om aan te hebben als het fris is (overdag en/of avond), draag ze ook als het licht regent, blijft dan ook zelfs warm en drogen super snel. Ook voor protectie tegen bijvoorbeeld Midges in Schotland een aanrader.
Warme fleece wanten - ook lekker in de ochtend of avond
Waterdichte overwanten - 2,5 laags regenwerend, voor als het koud is en regend in combinatie met onderhandschoentjes of fleece wanten.
Buff - ook lekker warm ook om aan te hebben tijdens slapen als het heel koud is
Warme Muts - altijd bij mij, ook zomers lekker voor frisse avond/ochtend en lekker warm in je slaapzak (via je hoofd verlies je de meeste warmte). Een muts is een musthave om bij je te hebben.
Schoenen & sokken
Lage hike schoenen zonder Gore-tex met radicaal profiel - zitten super, hoef je niet in te lopen, super veel grip, maakt niet uit dat ze nat worden, drogen wel weer op, geschikt voor elke terrein en elke situatie onder 3 seizoensomstandigheden.
Darn Touch Sokken - ik neem meestal 2 verschillende lage en dunnen hike sokken mee. Ik vind het wel fijn om af en toe te wisselen. Soms zit gewoon de ene sok lekker dan de ander. Zo voorkom je blaren. Ook loop ik vaak alleen op mesh sokjes - wegen maar 10 gram per paar. Ideaal als ik veel door water moet lopen, drogen super snel. Ik vind ze ook heel lekker zitten in mijn schoenen. Nadeel is dat ze snel slijten en er komt, omdat de sokjes zo laag zijn, vaak veel mini takjes en dergelijke in je schoenen terecht wat weer schaafplekjes kan geven als je veel door vegetatie loopt.
Rugzak
Rugzak 60 of 45 liter - afhankelijk wat voor type trektocht ik ga maken en hoelang.
Water dichte zak voor in rugzak - een goede stevige puinzak (te koop bij een bouwmarkt, geen vuilniszak) is top om te gebruiken om de inhoud van je rugzak te beschermen tegen regen en droog te houden.
Ik gebruik nooit een regenhoes; mijn rugzak droogt snel en de inhoud is 100% beschermd tegen nat worden door de stevige puinzak. Een regenhoes is een onnodig product omdat deze de inhoud van je rugzak niet beschermd tegen nat worden. Een watedichte zak in je rugzak wel.
Diverse dry bags - in diverse maten voor het ordenen van mijn kleding en gear. Ik gebruik meestal Dyneema (DCF) dry bags (nemen geen vocht en water op).
Tent
Ik verkies veiligheid meestal boven gewicht. Een tent die extreme wind overleeft. Maar ook waarbij opzetten en afbreken in de regen geen probleem is, zodat de binnentent altijd droog blijft. Buitentent en binnentent zitten bij regen in twee verschillende drybags. Maar als ik zomers hoog in de bergen verblijf, kies ik meestal voor een licht tentje. In de bergen is door het zware stijgen elke gram er één teveel. Ook duurt noodweer in de bergen meestal kort en dat gaat een goed licht tentje wel overleven.
Footprint - als je in het wild je tent opzet kan je niet zonder footprint. De kans is gewoon te groot dat er iets scherps door de bodem van je binnentent steekt en er een gaatje(s)/gat(en) in maakt. Tentplekken zijn vaak beperkt en je heb je niet voor het uitkiezen. Ook houdt deze je binnentent droog onder natte omstandigheden.
Extra stake - ik neem altijd minimaal 1 reserve stake (haring) mee.
Extra lijn - een extra supersterke Dyneema lijn met mini line lock (weegt maar 2,5 gram), voor als er een lijn stuk gaat of er een extra lijn nodig is tijdens een storm.
Microvezeldoekje - sneldrogend mini doekje om tent mee droog te maken en hiermee kan je jezelf en je regenkleding ook mee drogen.
Slapen
Therm-a-Rest NeoAir large - comfortabel en degelijke.
Exped Ultra Pillow M - fijn ultra lichtgewicht kussentje.
Mummie slaapzak dons - slaapzak met donsvulling en een comforttemperatuur van 0 graden (3 seizoenen).
Zitten
Therm-a-Rest Z Lite Sol - 1/4 of 1/3 deel van deze mat om lekker royaal op te zitten. En ideal om voor de ingang (onder de luifel) van je tent te leggen als de omstandigheden nat zijn.
Koken
Vesuw titanium windshield, Evernew Ti U.L. pot, Vesuw Hotspot 40 alcohol stove en lichtgewicht flesje voor de spiritus brandstof (lenzenvloeistof flesje).
Opvouwbare titanium lepel - opvouwbaar en past hierdoor in de Evernew Ti U.L. pot.
MSR Alpine Salt and Pepper Shaker en MSR Alpine Shaker - zout, peper en extra kaneel in mini opbergpotjes.
Nalgene mini flesje - lekt niet voor olijfolie
Big mini aansteker - inimini aanstekertje van maar 15 gram.
Drinken
Katadyn BeFree waterfilter 1 liter (totaal 65 gram) - filter en literfles in één. Hierdoor neem ik geen extra liter fles meer mee. BPA-vrij, niet poreus, smaak vrij.
Nalgene Ultralite 0.5 liter fles (70 gram) wide mouth - mijn onverwoestbare drinkflesje en ik kan er ook een warme kruik mee maken voor in mijn slaapzak als het heeeeel koud is (deze fles lekt nooit). Het is zeker niet de lichtste drinkfles maar ik gebruik deze fles ook om er overdag maaltijdshakes mee te maken. Door de wijde opening kan ik makkelijk het poeder in het flesje krijgen. Ook belangrijk is, is dat deze fles gemaakt van plastic zonder gif; BPA-vrij, niet poreus is (hygiënisch) en smaak vrij. Veel ultralight hikers gebruiken super lichtgewicht petflessen, alleen zijn deze niet veilig voor je gezondheid (niet BPA-vrij e.d.). Ik gebruik deze flessen daarom niet.
Platypus 1 liter (24 gram) - oprolbare 1 liter waterzak/fles van 35 gram. Neem ik alleen mee als er weinig water in het gebied is. Ook BPA-vrij, niet poreus, smaak vrij.
Diverse
Trekking poles - ik neem er 2 maar soms ook maar 1 mee. Ik loopt er zo min mogelijk mee. Ik gebruik trekking poles alleen om niet te vallen (moeilijk uitdagend terrein) en bij stijgen en dalen. En om een niet zo stormbestendige tent storm bestendig te maken (mijn MSR Hubba) en natuurlijk voor mijn trekking pole tentje.
Zonnebril - goede zonnebril voor hoog in de bergen. Al loop ik zo min mogelijk met een zonnebril op, dat is namelijk beter voor de natuurlijke UV bescherming van je huid. De zon is niet je vijand; zon is gezondheid, zon is leven.
Hoofdlamp - kan je niet zonder als je overnacht in een tentje.
Kompas - simpel lichtgewicht kaart kompasje met draairing. Zelden gebruik ik een kompas maar kan soms toch erg handig zijn om te bepalen hoe je moet lopen. En voor maar 25 gram hoef je deze niet thuis te laten.
Victorinox Classic SD mes (20 gram) - mini zakmesje met 6 functies: mes, schaar, nagelvijl, kleine schroevendraaier, pincet en tandenstoker. Het schaartje is handig om pleisters en sporttape te knippen, vuiltje is handig voor het verzorgen van je teennagels als je meerdere dagen gaat hiken, schroevendraaier om soms je trekking pole vaster te zetten.
Nagelknipper - belangrijk om mee te nemen als je meerdere dagen gaat hiken, om teen problemen te voorkomen.
EHBO kit in Dyneema zakje - totaal niet meer dan 65 gram, inclusief; flesje Betadine, pleisters, gaasjes, noodverband, sporttape, Paracetamol, Ibuprofen, Imodium, wattenstaafjes (om Betadine aan te brengen), teken verwijderaar, naald.
WC papier - gebruik nooit maar dan ook nooit vochtige doekjes in de natuur, deze breken niet af (duurt eeuwig). Gebruik het liefst Biologisch afbreekbaar toiletpapier. Gebruik zo min mogelijk WC papier. Poep en toiletpapier word redelijk snel afgebroken. Het beste is een gat te graven met een klein schepje, maar dat gaat eigenlijk nooit in bergachtig gebied. Nooit poepen bij water en zo ver mogelijk van paden en tent spot opties.
Zipzakjes - in diverse maten van klein tot 3 liter. Handig voor waterdicht verpakken van je kleine gear en als vuilniszakje. Want we laten nooit iets achter van afval in de natuur. Afval achter laten of laten rondslingeren in de natuur is gewoon misdadig!