Outdoor blog
Lowland Serai 2 review
Een degelijke donzen mummie slaapzak zonder poespas

Een degelijke donzen mummie slaapzak zonder poespas

Lowland Serai 2 review

Ik was afgelopen hike seizoen op zoek naar een nieuwe donsslaapzak voor 3 seizoen gebruik met een gewicht van rond de 1000 gram. Best moeilijk want er is zoveel keuze. Puur toevallig kwam ik op een website van de Nederlandse slaapzakfabrikant Lowland terecht. Super cool, een slaapzak fabrikant uit Nederland! En de slaapzakken van Lowland worden echt in Nederland gemaakt. Het assortiment van Lowland bestaat uit slaapzakken zonder poespas en tegen aantrekkelijke prijzen. Mijn aandacht werd getriggerd.

Lowland Serai 2

Ik twijfelde al snel tussen de Lowland Serrai, de Lowland Serrai Ultra en de 2 lengte opties van deze slaapzakken. Na een korte mailwisseling met Lowland koos ik voor de Lowland Serai 2. Wel de zwaarste van de 4 opties; 995 gram ex opbergzak, maar met een comfortabelste lengte en de juiste keuze voor 3 seizoen gebruik in Schotland (veel regen).

De Lowland Serai 2 heeft een gewicht van 995 gram exclusief de bijgeleverde compressiezak. Deze laatste weegt 80 gram. De buitenstof van de Serai 2 is gemaakt van ripstop nylon, de binnenvoering van soft touch nylon. Beide materialen voelen aangenaam aan.

De vulling is 500 gram: 90% eendendons met een fullpower van 650 CUIN (Europese norm). Goede waardes voor een 3 seizoen donsslaapzak. In mijn blog artikel “Een goede slaapzak kopen” meer hierover.

Wat top is, is dat het dons niet levend geplukt is. Lowland gebruikt alleen dons van geslachte eenden en ganzen. Ik heb eens een filmpje gezien van levend plukken en dat wil je echt niet zien, verschrikkelijk… Daarom was ik ook lang tegen dons producten en kocht ik het ook niet. Nu kan ik met een goed gevoel dons kopen.

Ook een mooi pluspunt is dat het dons dat gebruikt wordt “Silver Complete” dons is. Silver Complete dons heeft een antibacteriële werking, neutraliseert geur, is preventief tegen schimmel en voorkomt allergische reacties.

De slaapzak is verder mooi en degelijk gemaakt. De Serai heeft een donstochtstrook langs de rits en een donsnekkraag rond je nek. Zowel de capuchon en de nekkraag zijn aantrekbaar middels een koortje. Alle warmte blijft hierdoor in je slaapzak. Koop nooit een 3 seizoenslaapzak die geen aantrekbare nekkraag heeft. Want het help je om warmer in je slaapzak te kunnen liggen.

De donskwaliteit is van goede kwaliteit en neemt snel zijn volume aan als je de slaapzak uit het opbergzakje haalt. Wel altijd eerst even opkloppen en schudden, dat helpt het proces te versnellen.

Lowland Serai 2 in tent

De rits functioneert goed en is ook aan de onderzijde open te maken. Je kan hiermee de temperatuur regelen. Een aanrader om deze open te zetten als je het te heet hebt in je slaapzak. Binnen in de slaapzak zit een klein opbergzakje. Handig om bijvoorbeeld je bril in op te bergen. Ik draag overdag lenzen maar ’s avond en ’s ochtends draag ik een bril. Als je in koud weer je koude bril opzet beslaat deze maar als je je bril in je slaapzak opbergt en je doet deze op dan gebeurt dit niet. Het zakje is voor mij hierdoor erg nuttig.

Maar het allerbelangrijkste van een slaapzak is natuurlijk: houdt deze je warm? Kloppen de aangegeven temperaturen?

Om een slaapzak uit te kiezen hoef je alleen maar te kijken naar de Comfort of comfort limit (het is maar net hoe het aangegeven wordt) en tel hier 5 graden bij op. Kijk niet naar de limit en extreem.

Lowland geeft bij de Serai 2 een comfort limit aan van 0°C. Ik denk dat dit een eerlijke temperatuur aanduiding is in vergelijking tot andere slaapzakmerken met de zelfde donswaardes.

Maar is een comfort limit van 0 graden (dus eiegenlijk 5 graden) wel een 3 seizoen slaapzak? Is deze wel te gebruiken bij temperaturen rond de 0 graden? Ja zeker wel, als je je slaapzak o.a. maar in combinatie met het lagenprincipe van je kleding gebruikt dat je op je hike meeneemt. Hiermee maak je van een comfort limit 0 graden slaapzak een slaapzak die prima te gebruiken is rond het vriespunt. Ik heb liever een lichtere iets minder warme slaapzak dan een warmere maar zwaardere mee op mijn hikes. Ik kom hier in mijn artikel “Een goede slaapzak kopen” op terug.

Ik heb de Serai slaapzak meerdere dagen getest onder natte omstandigheden rond het vriespunt op 2500 meter hoogte. Ik heb het in deze 8 dagen niet koud gehad. In het begin van de nacht heb ik wel even koude voeten maar die verdwenen ook wel weer snel. Hoe langer ik in een slaapzak lig hoe warmer ik het altijd krijg en in de loop van de nacht krijg ik het soms zelfs te warm. De Serai deed het dus top ondanks de koude en natte omstandigheden.

Eén minpunt

Er is één storend minpunt en dat is de bijgeleverde compressiezak. Deze comprimeert niet blijvend door verkeerde gespen die gebruikt worden. De compressiebanden schieten hierdoor te makkelijk los. Erg irritant. Bij de gebruikte lichtgewicht compressiebanden horen natuurlijk kleine bijpassende gespen. Ik hoop dat Lowland dit gaat aanpassen. Maar misschien beter dat Lowland deze compressie-optie geheel achterwegen laat. Je kunt de slaapzak namelijk ook zonder de compressiebanden heel klein en makkelijk opbergen in een opbergzakje. Dat werkt wel goed. De compressie-optie heeft eigenlijk geen nut omdat de pakmaat van de Serei, zonder deze nog eens extra te comprimeren, al heel klein is.

De Lowland compressiezak van 80 gram heb ik vervangen door een Dyneema (DCF) stuff sack van 20 gram.

Pluspunten Lowland Serai

- Mooie en degelijke slaapzak
- Goed comprimeerbaar
- Klein pakvolume
- Neemt snel zijn volume weer aan
- Comfortabel om in te liggen
- Geen levend geplukt dons
- Silver Complete dons
- Prima kloppende temperatuuraanduiding

Minpunten Lowland Serai

- Bijgeleverde compressiezakje