Koopadvies
Lichtgewicht en ultralight hiken
Ultralight hiking tips

Ultralight hiking tips

Lichtgewicht en ultralight hiken

Hoe lichter het gewicht wat je mee draagt op je hikingtocht, hoe makkelijker en plezieriger je het voor jezelf maakt. Dat lijkt mij heel logisch, toch? Maar hoe krijg je het gewicht van je rugzak met inhoud naar beneden? Simpel natuurlijk door alle zware items te vervangen door lichtere items. Maar zo simpel is het niet, zeker niet als je voor comfort gaat en/of als de omstandigheden uitdagend zijn en je veiligheid voorop staat.

Lichtgewicht en ultralight hiken

Ultralight hiking? Zo simpel is het niet!

Veel artikelen die je op internet leest over dit onderwerp zijn in mijn ogen niet compleet of niet juist. Pronken dat je rugzak met al je gear erin 6 kg weegt. Maar dat je dan op hikegebied niet verder komt dan het trekvogelpad, een weekendtrip met overnachtingen op een camping of een veilige huttentocht maakt… Ja, zo kom ik ook makkelijk aan 6 kg. Maar weegt je rugzak ook nog 6 kg als je echt wat uitdagend gaat doen? Echt zelfvoorzienend in een woeste wildernis, meerdere dagen hiken? Ik weet zeker van niet het…

Dus laat je niet gek maken door dit soort verhalen. Deze paklijsten zijn vaak geschreven door mooi weer en weekend hikers. Ook zijn meestal de omstandigheden voor Amerikaanse hikers (die hier veel over schrijven en vloggen op internet) gunstiger qua weer, mooie wandelpaden en vaste tentspots. Ook deze paklijsten zijn niet te vergelijken met een paklijst als je een zware uitdagende trektocht maakt in de echte wildernis ver van de bewoonde wereld.

Waar ga je hiken en onder welke omstandigheden?

Het gewicht van je backpack is dus afhankelijk van waar je gaat hiken, hoelang en wat de omstandigheden zijn. Maar ook voor serieuze zelfvoorzienend zware tochten van meerdere dagen is het mogelijk om het gewicht naar de 10 kg en zelf nog een stuk lager te krijgen, zonder dat het ten koste gaat aan veiligheid en comfort. Want een rugzak met al je hike gear en kleding er in (zonder eten meegerekend) van 16 kg en meer is echt niet meer van deze tijd. Dan maak je het voor jezelf onnodig zwaar. Zeker in Scandinavische landen zie je veel hikers met achterlijk zware rugzakken lopen met allemaal overbodige (te veel en te zware) gear en kleding er in. Dat is soms gewoon lachwekkend om te zien.

Basisgewicht rugzak

Als je het over het basisgewicht van je rugzak hebt, dan heb je het over het gewicht van je rugzak inclusief alle inhoud (gear en kleding), maar zonder brandstof, eten en drinken. En exclusief de basis kledingstukken die je overdag draagt. Alles tezamen noem je het totaalgewicht van je rugzak. Naarmate de dagen verstrijken wordt het totaalgewicht natuurlijk steeds lichter, omdat je voeding en je brandstof steeds minder wordt. En het gewicht van water varieert gedurende de dag. Maar het basis gewicht blijft altijd gelijk. Ik reken ook mijn trekking poles en bijvoorbeeld ook mijn iPhone tot het basisgewicht. Veel ultralicht hikers reken dit niet mee om zo (in theorie) tot een lager basisgewicht te komen, maar wie hou je dan voor de gek…

Toen ik serieus begon met hiken woog mijn rugzak voor een tocht van een week rond de 14 kg (brandstof, eten en water niet meegerekend). Dat vond ik toen best netjes… Maar als je je steeds meer gaat verdiepen in hiking gear, ga je je steeds meer op gewicht richten en vind je een basisgewicht van 14 kg gewoon veel teveel. En dat is het ook. Het is onnodig omdat er lichtgewicht gear en kleding te koop is dat vaak beter of even goed is als de zware varianten.

Ultralight kan een obsessie worden

Het is soms best een obsessie geef ik toe... “Hoe krijg ik het basisgewicht lager en lager?!” Voor Amerikanen is Ultralight backpacking bijna een religie met hun “Thru-hike” mogelijkheden; lange afstandspaden van enkele duizenden kilometers zoals de Pacific Crest Trail (PCT), Appalachian Trail (AT) en de Continental Divide Trail (CDT). Het is dan ook niet zo gek dat het gewicht van je backpack zo laag mogelijk moet zijn als jij 3000 to 5000 km gaat lopen. Om dat te volbrengen moet je wel geobsedeerd door gewicht zijn!

Definitie van lichtgewicht en ultralicht hiken

Maar wat is de definitie van lichtgewicht en ultralicht hiken. Lichtgewicht hiken is een rugzak met inhoud beneden een basisgewicht van 10 kg en ultralicht beneden de 6 kg. Een voorwaarden is dat je geheel zelfvoorzienend bent voor meerdere dagen; je eten en tentje mee neemt, onder normale 3 seizoenomstandigheden.

Lichtgewicht vs ultralicht

Wat ik al eerder schreef is de keuze tussen lichtgewicht vs ultralicht gear soms afhankelijk van wat voor trektocht je gaat maken. Wordt het allemaal niet zo spannend dan kun je geheel voor ultra-lichtgewicht gaan. Maar kan je serieus extreem weer verwachten. Zijn de omstandigheden extreem uitdagend en/of ben je ook nog eens meerdere dagen verwijderd van de bewoonde wereld, dan is soms lichtgewicht in plaats van ultralicht een betere keuze. Lichtgewicht gear is vaak betrouwbaarder en sterker dan ultralicht. Zeker met betrekking van een tent en gear omtrent je veiligheid.

Hoe ga je te werk

Het allerbelangrijkste om het gewicht van je backpack met inhoud naar beneden te krijgen is het aanschaffen van een digitale keukenweegschaal en dan al je gear en kleding wegen en noteren in een Excel bestand.

Om het gewicht zo laag mogelijk te krijgen moet je alleen spullen mee nemen op je trip die je echt minimaal nodig hebt voor je hike, maar zonder je veiligheid in gevaar te brengen (omstandigheden terrein en weer). Ik houd ook van comfort en dat heeft een negatief effect op het totaalgewicht. Maar comfort zoals een opvouwbaar camp stoeltje of waterschoentjes zijn totaal overbodig. Ook bijvoorbeeld een lamp voor in je tent en een zwaar mes zijn overbodig.

Gewichtbesparing door het handvat van je tandenborstel af te zagen of het kartonnen rolletje uit de wc rol te halen is natuurlijk onzin. Als je dat doet om serieus gewicht te besparen ben je in mijn ogen niet helemaal wijs… Maar als je op 10 items 100 gram kan besparen dan is dat wel even 1 kilogram minder.

Het makkelijkst is eerst gewicht te besparen op de zware uitrustingsstukken: rugzak, tent, slaapmat en slaapzak. Als deze aanzienlijk zijn verlaagd, richt je je op andere uitrustingsstukken en op je kleding. Let op met de keuze van je kleding dat je nooit onderkoeld kan raken. Dus nooit op kleiding onnodig grammen besparen als dat je in gevaar kan brengen.

Jammer genoeg is Nederland niet echt een outdoorland. Je kan hier niet makkelijk aan ultralight gear komen. Amerikaanse merken en zeker de kleinere nieuwe spelers op de markt richten zich op ultralight. Het vinden van de juiste ultralight gear is vaak een lange zoektocht van veel vergelijken en lezen, maar super leuk om te doen vind ik zelf :)

Dyneema Composite Fabric (DCF)

Een must-have voor echte Ultralight hikis zijn producten van Dyneema Composite Fabric, afgekort DCF, ook nog wel bij de oude naam genoemd; Cuben Fiber. Wat ik kon vervangen door Dyneema heb ik inmiddels vervangen. Nu alleen nog een tent, maar dat wordt een dingetje want ik ben te lang voor de Amerikaanse DCF tentjes… Maar let op! DFC tenten zijn niet geschikt voor harde wind en serieuze winter omstandigheden met uitzondering van een piramide model. Maar wordt het allemaal niet zo heel spannend qua weer dan is zo’n DFC tentje wel heel interessant.

Zie mijn blogartikel over Dyneema Composite Fabric.

Niet goedkoop

Gewichtsbesparing kost geld, maar je hoeft niet in een keer onder de 10kg te duiken. Je kunt ook pas een uitrustingstuk vervangen als deze aan vervanging toe is en dan kiezen voor een veel lichter exemplaar.

Mijn paklijst

Ik zit nu voor een zware zelfvoorzienende tocht van meerdere dagen (onder 3 seizoenomstandigheden) beneden de 9 kg. Als ik mijn tent kan vervangen door een Dyneema exemplaar van 600 gram en nog wat kleine wijzigingen doorvoer, zit ik onder/tegen de 8 kg. Zonder comfort en veiligheid uit het oog te verliezen. Maar worden de omstandigheden serieus extreem qua weer dan zit ik tegen de 10 kg aan. Iets warmere kleding en een betrouwbare sterke Hilleberg tent zorgen dan voor meer gewicht.

Een blogartikel over mijn paklijst volgt later.