Outdoor blog
Katadyn BeFree Filter review
Een must have waterfilter voor lichtgewicht en ultralight hikers

Een must have waterfilter voor lichtgewicht en ultralight hikers

Katadyn BeFree Filter review

Omdat ik me steeds meer ging ergere aan mijn Care Plus waterfilter (is eigenlijk de Sawyer Mini) werd het tijd om deze te vervangen door een nieuwe filter die net zo klein, compact en licht is maar veel sneller en makkelijker water filtert. Want dat deed mijn “oude” filter steeds moeilijker. De Katadyn BeFree Filter had al een tijdje mijn aandacht maar door een interessant artikel van een Amerikaanse PCT hiker over de Katadyn BeFree 1L waterfilter was ik om.

Katadyn BeFree Filter

Wat was het nadelen van de Care Plus filter (Sawyer Mini)

- filteren ging steeds moeizamer
- het kost je hierdoor veel kracht en energie om te filteren
- filteren is gedoe, je ziet er tegenop
- water in de “flexible waterzak” krijgen gaat niet makkelijk door kleine opening
- de standaard waterzak is te klein, je moet een grotere kopen
- waterzak gaat snel lekken; geregeld vervangen door een nieuw exemplaar

Wat wordt ik blij van de Katadyn BeFree

Maar wat wordt ik elke keer weer blij van mijn Katadyn BeFree Water Filtration System met 1 liter Hydrapak. Ik overdrijf niet maar water filteren met de Katadyn BeFree tovert elke keer een grote grijns op mijn gezicht omdat het zo makkelijk en probleemloos gaat. Filteren is geen opgave meer maar super makkelijk en zo gepiept.

De Katadyn BeFree is een hollow fiber waterfilter met 0,1 micron poriën. De filter houdt protozoën en bacteriën tegen maar laat wel virussen door. Dat is geen probleem in natuurgebieden. Maar ga je hiken in een gebied waar ook virussen voorkomen (water in contact met bewoond gebied) dan moet je na het filteren nog Hadex (chloor) druppels toevoegen. Meer hierover lees je in mijn blog artikel; Water zuiveren, welke methode is het beste?

Levensduur Katadyn BeFree Filter

De levensduur van de Katadyn BeFree Filter is “in theorie” 1000 liter. Dat klinkt misschien niet heel veel maar dat is het in de praktijk wel. Als je gemiddeld 2 liter water op een dag filtert dan kan je de filter voor ongeveer 500 hike dagen gebruiken. Bij 3 liter gaat de filter dikke 300 hike dagen mee. In theorie gaat de Katadyn BeFree Filter dus lang mee. Wel moet je met een filter die 1000 liter meegaat zelf bijhouden hoeveel liter je hebt gefilterd. Dat is een nadeel.

Alle filters kunnen in verloop van de tijd verstopt raken, hoe goed je deze ook onderhoud. Dit gaat soms sneller dan je denkt. Dit is afhankelijk van de waterconditie (hoeveel microscopisch kleine deeltjes in het water zitten). Maar ook bijvoorbeeld hoeveel calcium (kalk) er in het water zit. In ons Nederlands kraanwater zit veel calcium. Door dit calcium kan een filter ook verstopt raken. Het schoonmaken van je filter in NL kan dus ook nadelig zijn voor de levensduur van je filter. Ik kom hierdoor nooit aan de 1000 liter en moet het filter veel eerder vervangen omdat deze verstopt raakt.

De 1 liter versie

Ik heb gekozen voor de 1 liter Katadyn BeFree (totaal gewicht filter inclusief flexibele fles 63 gram). Er is ook een 0,6 en 3 liter versie van deze filter. Maar de 1 liter is perfect voor elke situatie. Door de brede hals van de Hydrapak gaat het vullen van de flexible fles makkelijk en snel. De sterke en flexibele Hydrapak is klein en compact op te bergen als hij leeg is. Maar je kunt hem ook vol makkelijk opbergen in een zijvak van je rugzak. De fles met filter dop lekt niet. Hierdoor heb ik geen extra 1 liter fles meer nodig en dat scheelt weer grammen :)

Makkelijk en snel

Om water te filteren vul je de flexibele fles met water en draai je de filterdop op de fles vast. De afsluitbare drinktuit van de filterdop lekt niet. Je filtert vervolgend door de fles met filterdop ondersteboven te houden. Het gefilterde water loopt dan al langzaam uit het filter door de zwaartekracht. Door lichtjes in de flexibele zak te knijpen stroomt het water en snel uit. Katadyn claimt dat je er met een snelheid van 2 liter per minuut mee kan filtreren maar dat klopt echt niet in de praktijk. Een liter per minuut lijkt er meer op. Maar dat is ook heel snel. In de loop van tijd word de doorloop langzaam minder. Als het water niet al te helder of troebel is gaat het filteren steeds langzamer en moeizamer.

Pas op met temperaturen rond en onder de 0 graden

Temperatuur rond en beneden de 0 graden maakt een waterfilter stuk. Bewaar het filter nooit buiten in de vrieskou maar berg deze op in je slaapzak als de temperatuur ’s nacht beneden de 0 graden komt. In winter vrieskou omstandigheden is de Katadyn BeFree waterfilter niet bruikbaar (net als elke waterfilter). Dan is alleen water koken een goede optie om water te zuiveren.

Schoonmaken van filter en opbergen filter

Het schoonmaken van het filter is super gemakkelijk: vul de fles met helder water (kan gewoon ongefilterd water zijn) en schud. Hierdoor wordt het filter schoongespoeld. Ook kan je het filter los in helder water heen en weer halen. Zorg er wel voor dat alleen het filtergedeelte in het water zit en niet het gehele filter. Reinig het filter niet onder een kraan. Dit maakt de kwetsbare hole vezels stuk. Als je een waterfilter opbergt voor een lange tijd behandel je deze met een Hadex oplossing (doorspoelen filter). Laat het filter goed drogen voor dat je deze lange tijd opbergt. Pas op met water waar veel kalk in zit. Calcium kan er namelijk voor zorgen dat je filter alsnog verstopt raakt. Je filter schoonmaken met kalkarm water heeft de voorkeur.

Pluspunten Katadyn BeFree Filter

- eenvoudig in gebruik
- fles makkelijk met water te vullen
- snelle doorloop filter
- makkelijk schoonmaken filter
- flexibel fles (1 liter wateropslag)
- fles klein en compact op te bergen
- lichtgewicht filter en fles systeem van maar 63 gram

Minpunten Katadyn BeFree Filter

- filtert geen virussen
- alleen met Katadyn Hydrapak te gebruiken
- waterfilter zijn niet te gebruiken beneden de 0 graden
- bijhouden hoeveel liter je hebt gefilterd ivm korte levensduur filter
- niet helder water en kalk heeft invloed op levensduur filter