Outdoor blog
Hilleberg Anjan 2 review
De beste 3 seizoenen tent voor het echte werk

De beste 3 seizoenen tent voor het echte werk

Hilleberg Anjan 2 review

De Hilleberg Anjan 2 is misschien niet de meest populaire tent van Hilleberg. Beetje een niet begrepen tent in de Hilleberg collectie. Maar de Anjan is in mijn ogen de beste 3 seizoenentent optie van Hilleberg. En hiermee gelijk de beste 3 seizoenentent als je een betrouwbare, comfortabele en stormbestendige tent nodig hebt.

Review Hilleberg Anjan 2

De Anjan zou eigenlijk de meest populairste tent van Hilleberg moeten zijn. Want de Anjan is een veel betere 3 seizoenen keuze dan de populairdere Hilleberg Akto en Nallo, die meestal alleen als 3 seizoenen tenten worden ingezet. De Anjan is een echte 3 seizoenen tent, de Akto en Nallo niet, dit zijn wintertenten. Ik zal later verder uitleggen waarom de Anjan een veel betere keuze is dan de Akto en Nallo.

Hilleberg

Zo wie zo zijn Hilleberg tenten de beste tenten op markt; betere en betrouwbare tenten zijn er niet. Ze zijn ontworpen en gemaakt voor extreme omstandigheden. Maar hierdoor eigenlijk overrated voor de meeste mensen. Het is een beetje raar dat je bijvoorbeeld de easy peasy West Highland Way loopt met een Hilleberg Allak als tent in je rugzak. Of je loopt het Kungsleden in de zomer en je hebt een Nallo bij je… Want voor de meeste trektochten is een goedkopere 3 seizoenentent meer dan prima.

Maar ga je hiken ver weg van de bewoonde wereld en/of kunnen de weer omstandigheden extreem worden en/of staat je leven op het spel dan zijn tenten van Hilleberg gewoon de beste keuze.

Hilleberg Anjan 2 achter aanzicht

Waarom voor de Anjan 2 kiezen?

In het kort; de Anjan is extreem storm bestendig, makkelijk op te zetten en af te breken ook in de regen (binnentent blijft gegarandeerd droog), binnentent kan simpel losgemaakt worden van de buitentent, buitentent ook op te zetten en af te breken zonder binnentent, zeer royale leefruimte in de tent als je hem als 1 persoonstent gebruikt, geen condensatie probleem, prima gewicht voor zo’n ruime en sterke tent.

Anjan 2 ventilatie opening ingang rits

De 3 seizoenen alleskunner

De Anjan is een 3 seizoenen alleskunner. Dat deze niet geschikt zou zijn voor boven de boomgrens (alpine zone in de bergen), voor niet te koud weer is en minder storm bestendig, is kompleet onzin. De enige situaties waarvoor de Anjan niet inzetbaar is, is met extreme kou en sneeuw omstandigheden en als je geen haringen in de grond kan slaan. Voor de rest is het een geweldige alleskunner. Ook een beetje sneeuw is geen probleem voor de Anjan.

Als voorbeeld; ik heb er een verschrikkelijke storm mee overleeft hoog in bergen van Sarek Nationaal Park (dik boven de boomgrens). Deze heftige storm duurde bijna 12 uur lang en beukte zonder pauze zwaar op de Anjan. Het was bizar om te zien hoe de Anjan zich probleemloos staande hield in deze angstaanjagende nacht hoog op een berg.

Maar ook kan de Anjan probleemloos sneeuw aan mocht het bijvoorbeeld in de herfst hoog in de bergen een nachtje sneeuwen. Dat is echt geen probleem. Zorg als het sneeuwt wel voor extra ventilatie door de rits van de ingang aan de bovenzijde 10/15 cm los te maken. Dit om buitenlucht in de tent vrij te laten stromen mocht de sneeuw op de grond te hoog zijn en dat dit de airflow stopt.

Anjan 2 binnen in tent met uitzicht

Waarom een betere keuze dan de Akto en Nallo?

Eén van de twee populairste tenten van Hilleberg zijn de Akto en Nallo. Alleen zijn deze twee helemaal geen goede keuze voor 3 seizoenen omstandigheden. Het zijn “4 seizoenen” tenten en absoluut geen 3 seizoenen tenten. Eigenlijk is de term “4 seizoenen” niet juist want 4 seizoenen tenten zijn alleen geschikt voor winter omstandigheden (sneeuw en vrieskou). En niet voor de drie andere seizoenen; lente, zomer en herfst (milde winter). De term 1 seizoen zou de juiste aanduiding/benaming voor deze winter/sneeuwtenten zijn.

Naast dat de Akto best een claustrofobisch klein tentje is, hebben ze alle twee een condensatie probleem in 3 seizoenen omstandigheden omdat de airflow beperkt is in deze wintertenten. Sneeuw en kou moet buiten blijven en warmte binnen in deze tenten. De beperkte ventilatie hierdoor zorg voor een condensatie probleem bij vochtige en koude omstandigheden. De binnenzijde van de buitentent wordt hierdoor te nat en dan ook de binnentent en je spullen in je tent. Dat wil je niet en kan zelf gevaarlijk zijn (onderkoelings gevaar). De Anjan ventileert gewoon zoveel beter dan de Akto en de Nallo. En de Anjan 2 is zoveel ruimer en comfortabeler dan de kleine Akto.

Hilleberg Anjan 2 zonder binnentent met footprint

Meer pluspunten

Wat ook best fijn is als je meerdere dagen van de tent gebruik gaat maken is dat je makkelijk de vloer van de binnentent schoon kan vegen met je hand. Je veegt alles richting de ingang van de binnentent en maakt deze gelijkvloers, veegt het naar buiten en schoon is je tent :)

Ik ben 1,90 meter lang en ik was bang dat ik te zou zijn voor deze tent maar dat is totaal niet het geval (ik gebruik een 7 cm hoge slaapmat; NeoAir Xtherm). Ik kan zelfs met mijn hoofd achter in de tent slapen. Handig als te grond wat schuin afloopt dat je kan kiezen hoe je gaat liggen.

De lengte van de Anjan totaal is een dikke 3 meter lang. Dat klinkt bijna te lang. In de gebieden waar ik ga hiken is het vaak heel moeilijk een geschikte tent plek te vinden. Vaak alleen te kleine mogelijkheden. Maar het is verrassend dat deze 3 meter toch geen probleem is. De binnentent is niet zo heel lang en breed, en voor het luifel gedeelte maakt de ondergrond niet uit. De tent toont helemaal niet groot, als deze in het wilt ziet staan, je zou niet denken dat deze dik 3 meter lang is.

Het opzetten van de Anjan gaat super handig. Ook heel fijn is dat de footprint aan de tent gekoppeld kan worden. Je hoeft de tent (buitentent, binnentent en footprint aan elkaar) in zijn geheel alleen maat uit te vouwen, de twee aluminium stokken er in te doen, tent uitstrekken en hij staat. Simpel :)

Door de tent netjes zo op te vouwen (binnentent er in verpakt) blijft de binnentent droog. Bij regen kan de binnentent heel makkelijk en snel losgemaakt worden van de buitentent, zonder de tent uit te hoeven gaan. De binnentent kan dan apart ingepakt worden zodat deze niet nat kan worden. Als je de tent hierna weer wilt opzetten, zet je eerste de buitentent op en hang je geheel droog de binnentent er gemakkelijk weer in.

Je hebt een gigantische ruimte binnen in de tent als je de binnentent verwijderd; je kan er gemakkelijk met zijn vieren in zitten en er bijvoorbeeld er gezellig in ontbijten als het regent.

Ook heeft de Ajan een warm weer optie; achterkant buitentent oprollen en luifel voor oprollen voor meer ventilatie.

Hilleberg laat via een duidelijke instructie video en bijgeleverd boekje zijn hoe je de tent moet opzetten en afbreken.

Wat ook een pluspunt is, is dat Hilleberg er een tentstok repair kit bijlevert. Alleen de aluminium pole sleeve is te groot van diameter en hierdoor niet bruikbaar, dat is dan weer een onbegrijpelijk minpunt… Maar doordat de Anjan een tunneltent is en de twee stentstokken in een sleve zitten, is het ook bijna onmogelijk dat de tentstokken verbuigen laat staan breken.

Anjan 2 binnentent en buitentent constructie

Is de Anjan perfect?

De perfecte tent bestaat niet, dus ook de Anjan is dat niet. Maar geen een tent is perfect. Het is altijd plussen en minnen tegen elkaar afstrepen. Ik vind de Anjan 2 te klein voor 2 personen als je 2 grote rugzakken bij je hebt. Een betere keuze voor 2 personen met twee grote rugzakken is de Anjan 3 of de Anjan 2 GT. Ook mis ik o.a. reflectie lijnen (makkelijk je tent terug vinden in het donker) en 2 extra lijnen, voor en achter boven, om de tent beter af te kunnen stellen en nog meer stormbestendig te maken. Ook zijn de bijgeleverde haringen te kort voor sommige grondlagen en vormen hierdoor een risico in slecht weer omstandigheden. Deze haringen moet je vervangen door langere haringen als je harde wint kan verwachten.

Als het waait maakt de Anjan een soort hol klapgeluid, hier hoeft het helemaal niet hard voor te waaien. Dit maakt het een beetje een onrustig tentje. Ook kan harde wind het moeilijk maken om de tent op te zetten. De Anjan heeft namelijk veel touwtjes, lijnen en stelbanden die makkelijk in de waar kunnen raken. Als dit gebeurd en het is noodweer met ijskoude regen dan heb je wel een beetje een probleem. Het is dus heel belangrijk om de Anjan altijd netje af te breken en in te pakken. Met een makkelijke lusknop maak ik de 4 hoofdlijnen altijd vast zodat deze niet in de waar kunnen raken met de rest van de tent.

De Anjan is snel en makkelijk op te zetten maar soms ook weer niet. Het is soms moeilijk om het doek van de buitentent perfect strak te krijgen. Het is namelijk belangrijk de Anjan perfect op te zetten anders gaat het doek hangen. Het kost je soms wat meer tijd om dit voor elkaar te krijgen. Als het buiten vochtig is en regent moet je de Anjan na spannen, maar dat moet bij alle tenten die van nylon gemaakt zijn. Nylon absorbeert vocht en zet uit.

Als de binnenzijde van de buitentent vochtig/nat is (condensatie) en het regent grote druppels dan kunnen er soms condensatie druppels op de binnentent komen wat de binnentent op sommige plekken vochtig/nat maakt. Dit komt dat het buitendoek van een tunneltent nooit super strak gespannen staat. Bij een strak koepeltentje heb je dit niet. Ook kunnen er 1 of 2 kleine plasjes regenwater boven op de tent komen te liggen.

De Anjan is door het gigantische gaas oppervlak van de ingang binnentent geen warme tent. Ik had graag gezien dat het gaas aan de voorzijde/ingang niet helemaal tot onderaan zit. Als het het buiten waait en koud is verlies de tent warmte. Ook voel je dan koude tocht in de tent komen. Veel ventilatie komt ten goede om condensatie te verminderen maar gaat ten kosten van het vasthouden van warmte. Het was beter geweest dat de ingang maar voor 1/3 uit gaas zou bestaan (alleen gaas aan de bovenzijde). Minder gaas zou de tent warmer maken als het koud is en waait. Al heb je wel een mooi uitzicht doordat de ingang bijna geheel van gaas is.

De 2 gaaspockets (om spulletjes in op te bergen) die aan de binnenzijde van de binnentent zitten zijn wel van een heel kwetsbaar gaas gemaakt.

Het blijft altijd jammer dat je een extra footprint nodig hebt om de bodem van de binnentent te beschermen. Maar een footprint heeft elke lichtgewicht tent nodig als je in de wildernis met je tent gaat staan. Wel kan je de footprint super handig bevestigen en met de gehele tent in één keer opbergen. Dat is een groot pluspunt.

Hilleberg Anjan 2 lijnen geknoopt

Anjan 2 tips

Het afstelbare lijntje, wat boven in de binnentent hangt, is geen echte waslijn maar zorg er voor dat de binnendoek niet inzakt. Zo wie zo heeft het geen zin om natte kleren aan een waslijntje in je tent te drogen, omdat deze niet drogen in je tent als het buiten nat weer is.

De twee kanten rits van de ingang buitentent kan je ook gebruiken voor extra ventilatie. Door de rits boven ietsje naar beneden te doen krijg je een extra ventilatie opening. Handig als je in de luivel aan het koken bent en het buiten waait en/of regent (zie foto).

Soms gaan de 4 lijnen in de knoop als de Anjan uit zijn opbergzak halt en op wil zetten. Door de lijnen netjes te knopen voorkom je dit (zie foto).

Wat ik al eerder schreef, de bijgeleverde 12 iets te korte haringen moeten vervangen worden door langere exemplaren als je een storm kan verwachten en de grond is losjes. Maar mocht het allemaal niet zo heel spannend worden wat je met de Anjan gaat doen dan zijn de bijgeleverde haringen helemaal prima. Ik heb ze vervangen door MSR Groundhog stakes. De lange Hilleberg Y-Peg haring vind ik veel te duur, zeker omdat er geregeld nog wel eens een haring sneuvelt. En de MSR's zijn gewoon top. Zorg altijd dat je minimaal 1 reserve haring bij je hebt.

Span de tent altijd wat aan als het regent maar nooit te strak aantrekken. Naspannen is normaal voor tenten van nylon. Nylon absorbeert namelijk vocht en rekt hierdoor wat uit.

Pluspunten Hilleberg Anjan 2

- Uitermate storm bestendig
- Geweldige tent voor regen omstandigheden
- Binnen tent makkelijk los en vast maken
- Buitentent en binnentent (en foorptint) als één geheel op te zetten
- Buitentent en binnentent (en foorptint) als één geheel af te breken
- Buitentent ook eerst op te zetten
- Zeer ruime 1 persoonstent
- Ruime luivel voor 1 persoon
- Hele comfortabele leefruimte voor 1 persoon

Minpunten Hilleberg Anjan 2

- Opzetten bij harde wint soms lastig
- Onrustige tent bij wint
- Voor 2 personen is deze tent krap
- 1 luivel voor 2 personen is krapjes
- Ingang voorzijde
- Geen warme tent
- Pakvolume
- Bijgeleverd haringen zijn wat kort (wel van topkwaliteit)