Outdoor blog
Hiken in de regen
De beste lichtgewicht regenkleding

De beste lichtgewicht regenkleding

Hiken in de regen

Ik ga altijd uit van het principe: zo min mogelijk meenemen en hierdoor een zo laag mogelijk draaggewicht; fast & light. Ofwel lichtgewicht of ultralight hiken.

Hiken in de regen - de beste lichtgewicht regenkleding

Ik kan mezelf een expert noemen op het gebied van hiken en survivallen in de regen. Ik heb zoveel ervaring op dit vlak! Een betere leerschool dan de ongerepte wildernis van Noordwest Schotland onder extreme natte en koude omstandigheden is er niet.

Maar het is eigenlijk helemaal niet erg om nat te worden tijdens het hiken, als je het maar niet koud hebt of koud gaat krijgen. Want het is gewoon een mindset om het niet vervelend te vinden en je dag er niet door te laten verpesten. Nat ga je toch worden, het is meer hoe ga je er mee om en hoe houd je het binnen de perken. Of te wel; hoe manage je het. Maar er is één gouden regel waar je altijd rekening mee moet houden: dat je nooit onderkoeld raakt of kan raken! Dit is van levensbelang!

Let op! Dit artikel is in grote lijnen gebaseerd op een actieve meerdaagse trektocht waarbij je verblijft in een tent. Maar het is natuurlijk ook toe te passen voor een actieve trektocht of dagtocht waarbij je op het einde van de loopdag niet in een tent verblijft. Ik noem "actief" omdat je bij inspanning zelf warmte creëert. Deze warmte houdt je warm maar droogt ook je kleding. Bij een niet intensieve trektocht of weinig inspanning/beweging bestaat de kans op onderkoeling.

Helemaal fout

Het is een grote fout om na het hiken (nadat je je tent hebt opgezet) direct droge kleding aan te trekken (tenzij je het echt "te" koud hebt). Dit lees je o.a. vaak in blog artikelen geschreven door hikers die helemaal geen echte “wildernis ervaring” hebben op dit vlak. Die nog nooit meerdere dagen gehiked hebben in extreme regen, laat staan dan ook nog eens elke nacht in een tentje hebben doorgebracht. Deze mooi weer, weekend en hutten hikers hebben geen idee en zullen totaal falen als ze meerdere dagen echt in extreme kou, wind en regen zullen moeten overleven in echte hardcore wildernis. Maar ook zelfs “internationaal erkende” outdoorgids opleidingen leren hun leerlingen dit; na het hiken droge kleding aantrekken... Maar na het hiken je natte kleding direct omwisselen in je tentje voor droge kleding is “helemaal fout”… en kan je zelfs in levensgevaar brengen…

Voorbeeld: OK, je wisselt dus je natte loopkleding om met je droge (kamp/tent) kleding. Wat ga je de volgende regendag dan aan doen; je zeiknatte koude kleding van gister (want kleding droogt niet in je tent) of hou je je droge warme kleding aan voor de nieuwe hike dag? Bij keuze natte kleding bestaat de kans dat je het direct heel koud gaat krijgen en niet meer op temperatuur komt; groot onderkoeling gevaar! De dag beginnen met je droge kleding dan? OK maar dan worden deze de tweede regendag ook zeiknat. Einde dag zet je je tent op, en nu… al je kleding is nu nat, je hebt nu een groot probleem… en morgen regent het ook… de kans dat je onderkoeld gaat raken is nu heel groot… Of heb je voor elke komende hike dag droge kleding bij je…

Be a human dry machine

Hoe moet je het dan wel doen? Als het buiten nog regent (nadat je je tent hebt opgezet) ga je in je tent zitten en droog je je regenjas en regenbroek met een sneldrogend doekje (microvezel). Hou je regenkleding en je loopkleding eronder gewoon aan (hike kleding volgens moderne lagenprincipe). Je natte sokken hou je niet aan. Deze knijp je goed uit en leg/hang je op een droge plek onder je luifel. Droog je voeten en doe je lekkere warme tent sokken aan. Zorg ervoor dat binnenin in je tent alles droog is. Dit is heel belangrijk. Ga dus niet bijvoorbeeld op je slaapzak zitten met je natte kleding. Zorg voor een zoveel als mogelijk droge en opgeruimde omgeving. Eet wat snackjes en drink wat warms. Door bezig te blijven in je tent krijg je het niet koud. Het mooie is dat door je lichaamswarmte je kleding vanzelf langzaam droogt. Als je het toch te koud hebt doe je je regenjas en regenbroek uit (leg deze op een plek waar ze je tent en gear niet onnodig nat maken) en doe je een warme synthetisch gevoerde jas en/of fleece jas aan (bij koude omstandigheden). Droge warme handschoentjes en een muts helpen enorm om je warm te houden/krijgen. Mocht je regenjas en regenbroek op een gegeven moment redelijk droog zijn dan trek je deze uit. Als het buiten (even) niet meer regent kan je ook buiten gaan staan (als je dat niet te koud vindt), wind en zon drogen je loop kleding heel snel. Langzaam zal al je loopkleding drogen. Het is even je weg er in vinden maar dit droogsysteem werkt. Een voorwaarde is wel dat je de juiste sneldrogende kleding draagt zoals ik aangeef in dit blog. Het “ouderwetse” lagenprincipe (voor koude omstandigheden) werkt/droogt niet omdat je dan één laag teveel aan hebt.

Met “be a human dry machine” heb je altijd weer droge kleding om je hike dag warm en aangenaam mee te beginnen. Dat is wel zo fijn en veilig. Want je sluit de kans om onderkoeld te kunnen raken op deze manier uit.

Ik heb extreem zware hiketochten gemaakt onder de natste en koudste omstandigheden; geheel zelfvoorzienend voor meerdere dagen. Waarbij ik soms zelfs vlak voordat ik mijn tent ging opzetten nog tot mijn middel (met al mijn kleding aan) in een koude rivier stond. Dit zonder dubbele kleding mee te nemen (alleen warme tent sokken, kamp/tent handschoentjes en mijn ultralicht synthetisch gevoerde jas). Mijn overdag loopkleding was ook mijn kamp/tent/slaap kleding. Geen probleem :) Let op! Ik heb veel ervaring, doe dit zelf niet, neem altijd dubele en extra tentkleding mee.

Het moderne lagenprincipe

Met de keuze van je outdoor kleding maak je gebruik van het “moderne” lagenprincipe. Het “ouderwetse” principe heeft 1 laag teveel voor als het koud en nat is. En hierdoor droogt het allemaal voor geen meter. Het moderne principe combineert twee lagen in één warm en sneldrogend kleding stuk (base en mid in één). Het ouderwetse thermisch ondergoed en de “hike” broek elimineer je hiermee.

Dus het dragen (bij koud en nat weer) van lang warm thermo ondergoed, een hike broek en een regenbroek tezamen is niet meer van deze tijd. Deze 3 lagen samen drogen niet tot nauwelijks. Een warme sportlegging vervangt de lange onderbroek en hike broek. Een sportlegging droog heel snel.

Modern lagen principe bij koud en nat weer

Base- en midlayer
- warme synthetische sportlegging (met dunne isolerende voering)
- warm synthetische thermoshirt (met dunne isolerende voering)
- Fleece jas* (voor als het heel koud is)
Shell layer
- Regenjack 2,5 laags
- Regenbroek 2,5 laags

Mocht je het koud of juist warm hebben, dan doe je een laag aan of uit. Draag geen katoenen kleding, alleen kleding gemaakt van sneldrogend synthetisch materiaal. merinowol is ook een fijn materiaal maar mijn voorkeur heeft eigenlijk altijd synthetisch materiaal; aangenaam, warm en droogt het snelst. Neem nooit onnodige te veel kleding mee tijdens je trektocht. Hoe minder spullen hoe minder er nat kan worden.

*Draag nooit in de regen een gevoerde jas (dons of synthetische voering).

Keuze regenkleding

De keuze van lichtgewicht regenkleding die ik hier onder weergeef zijn voor drie seizoen omstandigheden; lente, zomer, herfst en winters (maximaal overdag iets boven het vriespunt).

Belangrijk

Verdiep je in het gebied en de weersituaties. Soms is het verstandig om extra regenwerende en warme kleding mee te nemen, ook al is het zomers warm. Zeker in bergachtig en remote gebied kan het weer gevaarlijk omslaan.

Keuze regenkleding voor warme omstandigheden

Als je onder warme omstandigheden gaat hiken, hoef je je in principe niet heel erg te beschermen tegen nat worden. Als het stopt met regenen drogen jij en je kleding toch wel weer heel snel op. Wat wel belangrijk is is dat je kleding die je draagt sneldrogend is. Een dun lichtgewicht regenjasje of windjasje is een optie. Bescherm je uitrusting in je rugzak wel tegen de regen, zodat deze niet nat kunnen worden. Draag lichtgewicht hiking of trailrun schoenen (zonder Gore-Tex) met lage sneldrogende sokken. Zorg wel voor extra droge (slaap) kleding. En neem, voor je veiligheid, altijd regenwerend en warme kleding mee in bergachtig en remote gebied.

Keuze regenkleding onder milde omstandigheden

Zijn de omstandigheden wat milder qua temperatuur? Dan is het verstandig om een ademende lichtgewicht regenjack bij je te hebben en droge kleding voor in je tent. Een regenbroek is in principe niet nodig (dit is een optie). Je benen kunnen veel hebben en zijn geen echte warmteverlies bron. Je bovenlichaam wel. Draag verder alleen sneldrogende kleding. Geen lange “normale” hike broek maar een korte sneldrogende sportbroek of een lange sportlegging voor avond of als het toch wat koud is. Draag lage lichtgewicht hiking of trailrun schoenen (zonder Gore-Tex) met sneldrogende lage sokken. De inhoud van je rugzak en dergelijke natuurlijk beschermen tegen nat worden. Zorg dat je hikekleding weer droog wordt door deze aan te houden na het hiken. Dan heb je de volgende ochtend weer drogen kleding. Neem altijd regenwerend en warme kleding mee in bergachtig en remote gebied.

Keuze regenkleding bij koude omstandigheden

Zijn de omstandigheden kouder of kunnen deze koud worden? Dan bescherm je jezelf tegen regen met een lichte ademend regenjack en regenbroek. Een regenbroek die je makkelijk aan en uit kan trekken over je schoenen is hierbij best handig. Als het echt koud is en je moet handschoenen dragen dan zijn waterdichte en ademende overwanten een must-have. Draag verder alleen sneldrogende kleding. Geen lange “normale” hike broek (met een lange thermo onderbroek er onder) maar een warme sportlegging. Een sneldrogend warm shirt (met fleece laagje), een fleece jas en een muts zorgen dat je het lekker warm hebt. Loop op lage lichtgewicht hiking of trailrun schoenen (zonder Gore-Tex) met sneldrogende sokken. Bescherm je uitrusting in je rugzak tegen regen. En zorg voor extra droge warme kleding voor in je tent. Zorg dat je hikekleding weer droog wordt door deze aan te houden na het hiken (als je het niet koud hebt). Dan heb je de volgende ochtend weer drogen kleding.

De beste lichtgewicht regenkleding

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten regenwerende en ademende membranen en coatings dat ik deze niet apart ga benoemen. Bijna elke merk heeft wel een eigen versie. Hoe de membraan/coating in de jas zit verwerkt is wel belangrijk voor je keuze. De keuze opties zijn 2, 2.5 en 3 laags.

Gebruik als je meer dan 1 dag gaat hiken onder natte omstandigheden alleen ademende regenkleding van het 2.5 laag principe. Gebruik geen 2 of 3* laags omdat deze niet snel drogen als ze eenmaal goed nat zijn geworden. Bij het 2.5 laag principe zit aan de binnenzijde van de dunnen stof een “waterdichte” membraan/coating. Hierdoor is het eigenlijk een 1 laags kledingstuk dat als het nat is geworden ook weer heel snel droogt als het niet meer regent. 2 en 3* laags drogen niet of moeilijk onder natte omstandigheden en kunnen je hierdoor onderkoeling problemen gaan geven als je meerdere dagen gaat hiken*. Zorg o.a. ook dat de regenjas een goed aansluitende capuchon heeft waarbij je je gezicht in kan snoeren en je nek niet open is, zodat de wind er geen regen in kan blazen. Heel belangrijk.

Uitleg lagen regenkleding

2 laags: het membraan is op de binnenlaag van de stof gelijmd en heeft een losse voering om het membraan te beschermen. Deze 2 lagen optie is geen goede keuze voor meerdere dagen hiken onder natte omstandigheden. Door de constructie, de gebruikte materialen en de extra voering van het kledingstuk droogt het erg moeilijk. Ook zijn dit vaak geen lichtgewicht jassen. Geen goede optie dus.

2.5 laags: het membraan/coating is aan de binnenzijde op de stof gelijmd en wordt meestal beschermd door een dun vernis laagje. Hierdoor is het geheel lichter maar wel minder duurzaam. De buitenstof die gebruikt wordt is meestal van een dun sneldrogend materiaal. 2.5 lagen is de beste optie voor meerdere dagen hiken onder natte omstandigheden. Het is lichtgewicht, beschermd goed tegen regen en kou en droogt heel snel weer op als het niet meer regent. Dit snelle opdrogen maakt het perfect voor meerdere dagen hiken onder natte omstandigheden.

3 laags: het membraan wordt tussen de binnen- en buitenlaag van het kledingstuk gelijmd. Dit verhoogt de duurzaamheid, maar droogt hierdoor niet goed als het eenmaal nat is geworden*. Geen goede optie dus voor meerdere dagen hiken onder natte omstandigheden. Ook zijn deze jassen vaak niet lichtgewicht*.

Dunne lichtgewicht 2.5 laags kleding met een waterproof rating vanaf 15.000 mm is de beste keuze voor meerdere dagen hiken onder natte omstandigheden.

*Er zijn tegenwoordig innoverende outdoor en trailrun merken die schitterende hi-tec ademende regenkleding maken waarbij ook 3 laags lichtgewicht is en snel droogt. Deze zijn wel erg duur in aanschaf.

Waterdicht en ademend bestaat niet

Maar waterdicht en ademend bestaat eigenlijk niet. Het ademend vermogen is het probleem, want er zitten hele kleine microscopische “gaatjes” in de membraan/coating om het ademend te maken. Je kunt het dan ook beter waterwerend noemen. Echt 100% waterdicht zijn kleding en schoenen die niet ademen, maar daarin ga je ondragelijk zweten en krijg je het heel benauwd als je actief bezig bent. Dus geen optie voor actieve activiteiten als hiken.

Het is dus een compromis; ademend is prettig maar je wordt uiteindelijk toch nat als de regen te lang aanhoud. Dit kan snel gaan of even duren, maar het gaat gebeuren. Zeker bij geregeld een lang aanhoudende fikse regenbui en ook door je eigen transpiratie vocht. Dit water/vocht doorlaten is zelfs het geval bij kleding met +20.000 mm waterproof rating.

Maar met een 2,5 jack en broek geeft het ook niet dat het nat wordt van binnen. Het beschermd je tegen kou en droogt super snel weer op als het niet meer regent. Dus ook al word je gedeeltelijk nat in ademende regenkleding, het heeft wel zeker nut. Want je wordt veel minder nat en je hebt het veel minder koud dan wanneer je geen rekenkleding draagt.

Waterafstotend impregneren

Als je meerdere dagen gaat hiken onder zeer natte omstandigheden hebben waterafstotende impregneer producten (DWR) eigenlijk geen nut en zijn zonde van je geld en moeite. Want een langdurige stevige regenbui spoelt het er vanaf. Dus je hebt er dan maar kort plezier van. Geen optie om op te vertrouwen als je meerdere dagen gaat hiken in de regen.

Keuze schoenen voor in de regen

De beste keuze voor schoenen zijn lage hiking schoenen of trailrun schoenen. Geen Gore-tex als de omstandigheden erg nat worden en je meerdere dagen gaat hiken. Gore-Tex is alleen een prima optie als de omstandigheden niet erg nat worden of als je maar 1 tot 2 dag(en) gaat hiken. Draag altijd sneldrogende sokken in je schoenen. Gebruik ook geen gaiters om regen en water tegen te houden. Dat heeft geen zin en is alleen maar weer een laag dat ook weer moet drogen of nat blijft.

Overzicht lichtgewicht kledingkeuze voor hiken in de regen:

Warme omstandigheden met regen

Korte sneldrogende sportbroek
Sneldrogend shirt
Optie: dun lichtgewicht regenjack 2,5 laags
Sneldrogende sokken
Lage lichtgewicht hike schoenen

Milde omstandigheden met regen

Korte sneldrogende sportbroek
Optie: warme synthetische sportlegging (met dunne isolerende voering)
Warme synthetische thermoshirt (met dunne isolerende voering)
Lichtgewicht regenjack 2,5 laags
Optie: lichtgewicht regenbroek 2,5 laags
Muts
Dunne handschoentjes
Lage sneldrogende sokken
Lage lichtgewicht hike schoenen

Koude omstandigheden met regen

Warme synthetische sportlegging (met dunne isolerende voering)
Warme synthetische thermoshirt (met dunne isolerende voering)
Warme fleece jack
Lichtgewicht regenjack 2,5 laags
Lichtgewicht regenbroek 2,5 laags
Warme muts
Dunne warme handschoentjes
Waterdichte overwanten
Sneldrogende sokken
Lage lichtgewicht hike schoenen