Trektocht
Groepstrektocht Sarek
Ontdek het Alaska van Europa

Ontdek het Alaska van Europa

Groepstrektocht Sarek

Ga mee op expeditie in het machtige Sarek. Deze groepstrektocht is een zeer avontuurlijke en uitdagende trekking expeditie diep in de wildernis van Sarek Nationaal Park. Sarek, ook wel het Alaska van Europa genoemd, ligt in het verre noorden van Zweden (boven de Poolcirkel) in Laponia (Zweeds Lapland).

Groepstrektocht Sarek, ontdek het Alaska van Europa!

Een aanrader voor hikers die avontuurlijk zijn ingesteld, maar nog niet zeker genoeg zijn om alleen de ongerepte wildernis in te trekken. Maar ook voor avonturiers die geen tijd hebben om een expeditie zelf uit te stippelen. En natuurlijk voor iedereen die het gewoon geweldig zouden vinden om eens avontuurlijk en uitdagend de ongerepte wildernis in te trekken en er meerdere dagen zelfvoorzienend in te verblijven.

Net als bij de andere avonturen van Into Nature Hiking, staat onthaasten en genieten van de schitterende natuur om ons heen voorop. We doen het tijdens deze trekking expeditie rustig aan en nemen overal de tijd voor. Geen gehaast dus. Het heeft geen zin om te haasten, want we hebben de hele dag te tijd en bepalen zelf hoe ver we elke dag gaan. Gehaast laten we dus thuis ;)

Ik, Casper Kriek, ben ook bij deze trekking expeditie je persoonlijke gids en begeleider en zorg ervoor dat het een onvergetelijk mooi en veilig avontuur gaat worden. Sarek stond al enkele jaren op mijn bucket list. Het is een van de meest avontuurlijke gebieden van Europa. Met deze trekking expeditie maak ik het wilde gedeelte van Sarek bereikbaar voor iedereen.

Sarek Nationaal Park

Sarek Nationaal Park is één van de meest afgelegen en één van de minst bezochte Nationale Parken van Europa. Dit komt omdat het zeer afgelegen ligt, je niet makkelijk in het gebied kan komen en omdat het nog een echte woeste wildernis is. Je vindt hier o.a. de hoogste bergen van Zweden, indrukwekkende gletsjers, woeste rivieren en een diversiteit aan bergmeren. Het is het grootste oerlandschap in Europa en wordt zeer terecht het Alaska van Europa genoemd.

Sarek Nationaal Park

Naast het adembenemende mooie en unieke alpine landschap staat het immense woeste gebied ook bekend om z’n wildlife. Je vindt er o.a. rendieren, elanden en verschillende roofdieren, waaronder de machtige steenarend. Maar ook poolvosjes, de veelvraat, de lynx, wolven en zelfs de bruine beer houden zich hier schuil. Dat klinkt misschien heel spannend, en dat is het natuurlijk ook, maar deze roofdieren zijn erg schuw voor mensen. Ze zijn banger voor ons dan wij voor hen.

Vanaf Sarek heb je ook een schitterend uitzicht over het aangrenzende Padjelanta Nationaal Park. Het gebied is zo immens groot en uitgestrekt; dit is zo bijzonder om te ervaren. Dat je dit nog in ons werelddeel Europa kan vinden… Onmetelijke ongerepte natuur zo ver als het oog reikt. Wat wil je als avontuurlijke natuurliefhebber nog meer?

Naar het einde van de wereld

Het is best een lange reis om er te komen. Het voelt een beetje als “Floortje naar het einde van de wereld”. Maar dat is juist zo bijzonder en maakt dit avontuur zo uniek. Meestal doe je er twee lange dagen over om bij ons afgesproken meeting point te komen; eerst met het vliegtuig, dan met de nachttrein en daarna nog een lange busrit. Maar er is ook een snelle optie waarbij je er één reisdag over doet; twee keer een vliegtuig pakken en daarna een huurauto. Al kan je natuurlijk ook helemaal vanuit Nederland met de auto er komen, maar dat is al snel even 2650 km afleggen…

Ons meeting point

Voordat we met ons avontuur van start gaan, verzamelen we de dag van te voren op ons meeting point in het kleine Sami plaatsje Kvikkjokk. Hier kun je ook overnachten in je tentje of een kamer huren in het STF Kvikkjokk Fjällstation. De volgende ochtend laten we ons met een klein bootje afzetten aan de overkant van de rivier en start ons avontuur.

Een kleine groep voor een minimale impact op de natuur

Het is mooi en dankbaar dat we ons in een gebied als Sarek mogen begeven. We respecteren de planten die er groeien en de dieren die er leven. Ook respecteren we de Sami die er in harmonie met de natuur leven. Het is hun huis en wij zijn er te gast.

We begeven ons in een kwetsbare ongerepte wildernis. Om een zo’n minimale impact op de natuur te hebben, houden we de groep waarmee we het gebied in trekken bewust heel klein. Hierdoor kunnen slechts een beperkt aantal deelnemers mee op deze exclusieve trekking expeditie. Er zijn maar drie tentplekken (voor maximaal 6 deelnemers) beschikbaar voor dit avontuur.

De route die wij gaan lopen

Tijdens deze trekking expeditie volgen we geen vaste route. Elke dag improviseren we naargelang de omstandigheden. We gaan diep de uitgestrekte wildernis van Sarek in, slapen in lichtgewicht tentjes, filteren ons drinkwater en bereiden zelf ons eten. Je draagt alles om te overleven in de natuur zelf mee in je rugzak. Elke dag bivakkeren we op een nieuwe adembenemend mooie plek middenin de wildernis. Het gebied is zo onmetelijk groot, het maakt eigenlijk niet uit hoe we lopen. Als we maar de een-na-laatste dag uitkomen op onze laatste vaste overnachting spot in de wildernis. De 10e dag is namelijk de uitloopdag naar het punt waar we opgepikt gaan worden door een bootje om ons uit het gebied te halen.

Sarek

Het is lastig om Sarek in te komen. Sarek is namelijk voor een groot gedeelte omringt door ondoordringbaar bos en moeras. Maar wij nemen de snelste route om hier door heen te komen en zorgen dat we ook snel boven de boomgrens lopen en verblijven. Hierdoor hebben we ook geen last meer van muggen. Want boven de boomgrens zitten gelukkig geen muggen.

Om je een echte wildernis ervaring te geven vermijden we de ‘toeristische’ Kungsleden gedeeltes van het park (deze bevinden zich voornamelijk langs de oostelijke en noordoostelijke rand van Sarek). Wij blijven ver weg van het makkelijke te lopen Kungsleden (en de zijroutes ervan) met zijn paden, bruggen en berghutten. Ook gaan wij niet naar het ‘toeristische’ Rapadalen. Wat de meerderheid van de hikers alleen op grote afstand zien liggen, daar verblijven wij middenin; de echte wildernis van Sarek! Dat kunnen er niet veel zeggen, laat staan durven ;)

Hoe lang en hoever we lopen op een dag is afhankelijk van wat de groep aan kan en de omstandigheden van die dag (terrein en weer).

Voor iedereen

Hoewel deze expeditie zeer avontuurlijk en uitdagend is, kan in principe iedereen deelnemen aan deze groepstrektochten. Van jong* tot oud, individuen, singles, stellen, vrienden of familie. De enige eis die ik stel, is dat je sociaal en avontuurlijk bent ingesteld en uiteraard van de natuur houdt. Een goede conditie is zeker wel aan te bevelen, maar avontuurlijk ingesteld zijn is veel belangrijker.

Trekking expeditie Sarek NP

Net als mijn privé trektochten staat naast avontuur, genieten van de natuur en de rust hiervan ervaren voorop. We lopen dus niet in een onnodig snel tempo van A naar B. Ook nemen we ‘s ochtends alle tijd om te ontbijten en rustig ons kamp af te breken. Onnodig haasten en niet bewust zijn van de omgeving doen we al genoeg in onze westerse ratrace. Dat gaan wij dus niet doen. Onthaasten en genieten van al het natuurschoon om ons heen staat altijd voorop. Maar vergis je niet, ook al doen we het rustig aan, het wordt soms zeer uitdagend en zwaar… Daar komen we niet onderuit in een ongerept gebied als Sarek.

Het is belangrijk dat iedereen in de groep rekening met elkaar houdt en elkaar altijd helpt waneer nodig. De sterke helpt de deelnemer die wat meer moeite heeft, mocht dat voorkomen. De groep als één geheel staat altijd centraal. Samen doen we het. De langzaamste in de groep bepaald het tempo. Dit is om de veiligheid van ons allen te garanderen. Mocht je puur solistisch zijn ingesteld of alleen voor je eigen prestatie willen gaan, dan is dit niet de groepsreis voor jou.

*De minimale leeftijd is 18 jaar. Jonger kan alleen onder begeleiding van een ouder en moet de minderjarige een gedegen hike ervaring hebben.

Waarom meegaan met dit avontuur

- Hiken dwars door de ongerepte wildernis van Sarek
- Ver weg van de bewoonde wereld
- Genieten van adembenemend mooie natuur
- Avontuur en uitdaging
- Slapen in je tentje middenin de natuur
- Zelf je eten bereiden op een brandertje
- Indrukwekkende wildernis en rust ervan ervaren
- Een kleine gelijkgestemde en gezellige groep
- Onthaasten en ‘detoxen’ van ons hectische leven
- Een unieke trekking expeditie

Moeilijkheid en zwaarte

Deze trekking expeditie kan als zwaar worden ervaren. Naast het dragen van een rugzak van al snel 16 kg, is het niet altijd makkelijk terrein. De hoogteverschillen, het oversteken van water en het lopen over steen- en sneeuwvelden, maken het een inspannende tocht. Ook slecht weer (kou, regen en storm) kan deze trekking expeditie zwaar(der) maken.

We lopen tussen de 4 tot 8 uur per dag, dit is inclusief pauzes. Je loopt dus niet uren achter elkaar. Je hebt soms echt wel wilskracht nodig om de dagetappe te halen, zeker het laatste loopuur van de dag. Geschikte tentplekken zijn schaars in het gebied, dus we hebben soms geen andere keuze dan doorlopen, ook al zit je stuk.

Sarek NP oversteken water

Veiligheid

Veiligheid staat altijd op nummer één. We nemen geen onverantwoordelijke risico’s en handelen altijd in belang van de groep. Mocht iemand moeite hebben om mee te komen dan helpen we deze deelnemer.

Deze trekking expeditie wordt geleid door twee Nederlandse gidsen. Ik, Casper Kriek, ben één van de gidsen en weet als geen ander om te gaan met de slechte weeromstandigheden en gevaarlijke situaties.

Het dragen en meenemen van de juiste kleding en uitrusting is van levensbelang. Met slecht weer is onderkoeling een gevaar. Het is daarom verplicht om aan mijn paklijst te voeldoen. Anders kan ik je niet mee het gebied in nemen.

Omdat er in het gebied geen mobiel bereik is, hebben we een satelliet noodzender bij ons. Hiermee kunnen we bij een ongeluk of noodsituatie een reddingsdienst direct activeren. Door de GPS-coördinaten weten zij precies waar wij ons bevinden in het gebied om ons te komen halen.

Seizoenen

Sarek is het grootste deel van het jaar bedekt met een dik pak sneeuw. Het hike seizoen is hierdoor slechts een kleine 4 maanden in het jaar.

Tweede helft juni (lente/zomer): in de lager gelegen gebieden is de sneeuw gesmolten. In de hogere alpine zone vind je nog sneeuw. Juni is de maand van de midzomerzon; deze gaat niet onder en blijft ook midden in de nacht boven de horizon staan. Heel bijzonder om dat mee te maken. In de dalen zijn er veel muggen, maar wij begeven ons tijdens onze trektocht voornamelijk boven de boomgrens en hier zitten ze gelukkig niet.

Juli (zomer): alles staat in bloei en de vele wilde bessen zijn aan het rijpen. In de dalen zijn er nog veel muggen, maar wij begeven ons tijdens onze trektocht voornamelijk boven de boomgrens en hier zitten ze gelukkig niet.

Augustus (zomer/herfst): bessen kunnen geplukt worden en van muggen hebben we geen last meer.

Eerste helft september (herfst): de nachten worden kouder. Het landschap verkleurd in schitterende herfstkleuren. Het noorderlicht is, als we geluk hebben, al te zien. Soms kan de eerste sneeuw vallen.

Sarek NP overteken van sneeuwvelden

Informatie en kosten

De duur van deze trekking expeditie is 10 dagen. Negen volle trekkingdagen en één halve uitloopdag.

Er zijn 3 tentplekken, voor maximaal 6 personen, beschikbaar per datum:
- juni*
- juli*
- augustus*
- september*
*Omdat dit een nieuw avontuur is voor het hike seizoen 2020, worden de exacte data in overleg bepaald. Dus heb je een eigen datum voorstel laat het dan weten.

1 persoon in 1 tent kost 1750 euro per persoon
2 personen in 1 tent kost 1250 euro per persoon (stel, familie of vrienden)

Wat je zelf moet regelen

In tegenstelling tot mijn privétochten zit het vervoer naar het gebied, je persoonlijke uitrusting en het eten & drinken niet bij de prijs inbegrepen. Maar je krijgt van mij alle informatie die je nodig hebt; hoe er te komen, verblijfopties voor en na de trek, je persoonlijke paklijst en wat je mee moet nemen om te eten tijdens deze 10-daagse trekking expeditie.

Het mooie van het zelf regelen, is dat je je reis naar Zweden helemaal naar wens kan samenstellen. Misschien wil je wel langer in Zweden blijven om dit mooie land te ontdekken. Of misschien ga je allen voor deze trekking expeditie. Je bepaalt het helemaal naar jouw wens.

Sarek NP bivak trektocht

Je uitrusting

Omdat we geheel zelfvoorzienend de natuur in trekken, is een goede outdoor-uitrusting heel belangrijk en zelfs van levensbelang; goede schoenen, warme sneldrogende kleding, betrouwbare outdoor gear en een stormbestendige tent. Misschien heb je het meeste al in je bezit. Het is niet altijd nodig om heel diep in de buidel te tasten. Ook zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld een tent e.d. te huren. Hier geef ik je uitgebreide informatie over. Dus je hoeft in wezen niets zelf uit te zoeken.

Het is verplicht om aan de opgegeven paklijst te voldoen. Dit is voor je eigen veiligheid en dat van de groep.

Eten en drinken tijdens deze trekking expeditie

Ik zal je ook uitgebreide info en tips geven wat voor eten je mee moet nemen voor deze trekking expeditie.

Meegaan op eigen risico

Wandelen en verblijven in Sarek kan gevaarlijk zijn. Into Nature Hiking zal er alles aan doen om jou als deelnemer tijdens deze trekking expeditie niet in gevaar te brengen. Maar Into Nature Hiking is niet verantwoordelijk voor ongevallen tijdens deze trekking expeditie of ziektes tijdens en/of na deze trekking expeditie.

Meegaan op deze trekking expeditie is geheel op eigen risico en de verantwoordelijkheid van de deelnemer.

Het is verplicht om een risico-acceptatieformulier te tekenen.

Verplichte reisverzekering

Het is ook verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten, zodat je geheel gedekt bent, mocht het nodig zijn,. De reisverzekering moet o.a. een goede bergsportdekking met opsporings- en reddingsacties dekking hebben.

Praktische info

Alle praktische informatie over deze reis zal in een duidelijke pdf bestand aan je gegeven worden. In deze pdf staan o.a. informatie hoe er te komen, je persoonlijke uitrusting, eten tijdens de trektochten en informatie over de verblijfopties voor en na de trektocht. Deze pdf is nog in de maak. Heb je nu al vragen laat het dan weten.

Boek dit avontuur

Is je interesse gewekt? Laat het mij dan weten welke datum je voorkeur heeft en met hoeveel persoon/tenten je mee zou willen.

1 persoon in 1 tent kost 1750 euro per persoon
2 personen in 1 tent kost 1250 euro per persoon (vrienden, stel, familie)

Ik kan je beloven dat het een onvergetelijk mooi avontuur gaat wordt.

Misschien tot snel,
Casper Kriek
casper@intonaturehiking.nl

Foto-impressie

Voor een impressies bekijk de foto-impressie pagina van deze trekking expeditie. De foto's zijn genomen in de maand juni.