Avonturen
Groepstrektocht Sarek
Ontdek het Alaska van Europa

Ontdek het Alaska van Europa

Groepstrektocht Sarek

Ga mee op expeditie in het machtige Sarek. Deze groepstrektocht is een avontuurlijke trekking expeditie diep in de wildernis van Sarek Nationaal Park. Sarek, ook wel het Alaska van Europa genoemd, ligt in het verre noorden van Zweden (boven de Poolcirkel) in Laponia (Zweeds Lapland).

Wil je als gezin of vriendengroep dit avontuur exclusief boeken dan kan dat voor een groep van 4 tot 6 personen.

Groepstrektocht Sarek, ontdek het Alaska van Europa!

Net als alle avonturen van Into Nature Hiking, staat onthaasten en genieten van de schitterende natuur om ons heen voorop.

Ik, Casper Kriek, ben bij deze trekking expeditie je persoonlijke gids en begeleider en zorg ervoor dat het een onvergetelijk mooi en veilig avontuur gaat worden.

Deze groepstrektocht is een aanrader voor iedereen die het geweldig zouden vinden om avontuurlijk en uitdagend de ongerepte wildernis in te trekken en er meerdere dagen geheel zelfvoorzienend in te verblijven.

Wat heb ik je als gids en begeleider te bieden?

Natuurlijk zorg ik in de eerste plaats voor je veiligheid. Dat is mijn aller belangrijkste taak, dit neem ik heel serieus. Ik zal er dan ook alles aan doen deze trekking expeditie veilig te laten verlopen.

Gedurende de trektocht zal ik je outdoor skills leren als je deze nog niet onder de knie hebt. Van hoe o.a. je veilig water oversteekt tot je tent juist opzetten in regen en wind, en alles er tussen in. Ik zal iedereen elke dag even veel aandacht geven en helpen. Je gaat zo wie zo heel veel leren van mij tijdens deze trekking expeditie.

Ook zal ik er voor zorgen dat meteen iedereen zich thuis voelt in de groep. Dat is niet alleen gezellig en fijn voor iedereen maar zorgt ook voor veiligheid. Want een goede groepsband is heel belangrijk in de wildernis. We helpen en ondersteunen elkaar altijd binnen de groep.

Mijn specialiteit is waanzinnig mooie routes uitstippelen. Dat ga ik dan ook voor je doen. Ik zal er voor zorgen dat het een onvergetelijk mooi en uniek avontuur gaat worden. Dat beloof ik je.

Sarek Nationaal Park

Sarek Nationaal Park is één van de meest afgelegen en één van de minst bezochte Nationale Parken van Europa. Dit komt omdat het zeer afgelegen ligt, je niet makkelijk in het gebied kan komen en omdat het nog een echte woeste wildernis is. Je vindt hier o.a. de hoogste bergen van Zweden, indrukwekkende gletsjers, woeste rivieren en een diversiteit aan bergmeren. Het is het met de aangrenzende nationale parken het grootste oerlandschap van Europa en wordt terecht het Alaska van Europa genoemd.

Sarek Nationaal Park

Naast het adembenemende mooie en unieke alpine landschap staat het immense woeste gebied ook bekend om z’n wildlife. Je vindt er natuurlijk rendieren, elanden en verschillende roofdieren, waaronder de machtige steenarend maar ook de poolvos, de veelvraat, de lynx, wolven en zelfs bruine beren houden zich hier schuil. Dat klinkt misschien heel spannend, en dat is het natuurlijk ook, maar deze roofdieren zijn erg schuw voor mensen. Ze zijn banger voor ons dan wij voor hen.

Vanaf Sarek heb je ook een schitterend uitzicht over het aangrenzende Padjelanta Nationaal Park. Het gebied is zo immens groot en uitgestrekt; dit is zo bijzonder om te ervaren. Dat je dit nog in ons werelddeel Europa kan vinden… Onmetelijke ongerepte natuur zo ver als het oog reikt. Wat wil je als avontuurlijke natuurliefhebber nog meer?

Naar het einde van de wereld

Het is best een lange reis om er te komen. Het voelt een beetje als “Floortje naar het einde van de wereld”. Maar dat is juist zo bijzonder en maakt dit avontuur zo uniek. Meestal doe je er twee lange dagen over om bij ons afgesproken meeting point te komen; eerst met het vliegtuig, dan met de nachttrein en daarna nog een lange busrit. Maar er is ook een snelle optie waarbij je er één reisdag over doet; twee keer een vliegtuig pakken en daarna een huurauto. Al kan je natuurlijk ook helemaal vanuit Nederland met de auto er komen, maar dat is al snel even 2650 km afleggen…

De snelst en makkelijke manier om er te komen is via Schiphol te vliegen naar Lulea. Een retourticket kost rond de 350 euro inclusief ruimbagage. En vanaf Lulea rij je met een huurauto naar Kvikkjokk. Een huurauto voor 12 dagen kost rond de 400 euro (inclusief volledige verzekering en geen eigenrisico). Maar er zijn ook goedkopere opties mogelijk zonder huurauto.

Ons meeting point

Voordat we met ons avontuur van start gaan, verzamelen we de dag van te voren op ons meeting point in het kleine Sami plaatsje Kvikkjokk. Hier kun je ook overnachten in je tentje of een kamer huren in het STF Kvikkjokk Fjällstation. De volgende ochtend laten we ons met een klein bootje afzetten aan de overkant van de rivier en start ons avontuur.

Een kleine groep voor een minimale impact op de natuur

Het is mooi en dankbaar dat we ons in een gebied als Sarek mogen begeven. We respecteren de planten die er groeien en de dieren die er leven. Ook respecteren we de Sami die er in harmonie met de natuur leven. Het is hun huis en wij zijn er te gast.

We begeven ons in een kwetsbare ongerepte wildernis. Om een zo’n minimale impact op de natuur te hebben, houden we de groep waarmee we het gebied in trekken bewust heel klein. Hierdoor kunnen slechts een beperkt aantal deelnemers mee op deze exclusieve trekking expeditie. Er zijn maar drie tentplekken (voor maximaal 6 deelnemers) beschikbaar voor dit avontuur.

De route die wij gaan lopen

Tijdens deze trekking expeditie lopen we een avontuurlijke route. Hoe lang en hoever we lopen op een dag is afhankelijk van wat de groep aan kan en de omstandigheden van die dag. Elke dag improviseren we, zoals dat bij een expeditie gaat.

We gaan diep de uitgestrekte wildernis van Sarek in. We slapen in lichtgewicht tentjes, filteren ons drinkwater en bereiden zelf ons eten. Je draagt alles om te overleven in de natuur zelf mee in je rugzak. Elke dag bivakkeren we op een nieuwe adembenemend mooie plek middenin de wildernis. Het gebied is zo onmetelijk groot, het maakt eigenlijk niet uit hoe we lopen. Als we maar de een-na-laatste dag uitkomen op onze laatste vaste overnachting spot in de wildernis. De 9e dag is namelijk de uitloopdag naar het punt waar we opgepikt gaan worden door een bootje om ons uit het gebied te halen.

Sarek

Het is lastig om Sarek in te komen. Sarek is namelijk voor een groot gedeelte omringt door ondoordringbaar bos en moeras. Maar wij nemen de korste route om hier door heen te komen en zorgen dat we snel boven de boomgrens lopen en verblijven.

We blijven ver weg van de gebaande paden, bruggen, berghutten en andere hikers die voornamelijk langs de oostelijke en noordoostelijke buitenrand van Sarek lopen. Wij gaan echt diep Sarek in. Wat de meeste hikers alleen op grote afstand zien liggen, daar lopen en verblijven wij middenin; de echte woeste wildernis van Sarek. Dat kunnen er niet veel zeggen, laat staan dat ze dat durven ;)

Wilde dieren zijn moeilijk te spotten maar ik ga zeker mijn best voor je doen. Boven de boomgrens is het leefgebied van o.a. de poolvos, de wolf en de steenarend. In de lager gelegen dalen en valleien kunnen we elanden en misschien sporen van beren tegen komen. De kans is natuurlijk klein, want de meeste dieren zijn erg schuw, maar met een beetje geluk... dat zou natuurlijk super cool zijn.

Kortom het wordt een waanzinnig mooie en unieke expeditie, dat kan ik je beloven. En na het volbrengen van deze trekking expeditie mag je best heel trots op jezelf zijn.

Voor iedereen

Hoewel deze expeditie zeer avontuurlijk en uitdagend is, kan in principe iedereen deelnemen aan deze groepstrektochten. Van jong* tot oud, individuen, singles, stellen, vrienden of familie. De enige eis die ik stel, is dat je sociaal en avontuurlijk bent ingesteld en uiteraard van de natuur houdt. Een redelijke conditie is zeker wel aan te bevelen, maar avontuurlijk ingesteld zijn is veel belangrijker.

Trekking expeditie Sarek NP

Net als mijn privé trektochten staat naast avontuur, genieten van de natuur en de rust hiervan ervaren voorop. We lopen dus niet in een onnodig snel tempo van A naar B. Ook nemen we ‘s ochtends alle tijd om te ontbijten en rustig ons kamp af te breken. Onnodig haasten en niet bewust zijn van de omgeving doen we al genoeg in onze westerse ratrace. Dat gaan wij dus niet doen. Onthaasten en genieten van al het natuurschoon om ons heen staat altijd voorop. Maar vergis je niet, ook al doen we het rustig aan, het wordt soms zeer uitdagend en zwaar… Daar komen we niet onderuit in een ongerept gebied als Sarek.

Het is belangrijk dat iedereen in de groep rekening met elkaar houdt en elkaar altijd helpt waneer nodig. De sterke helpt de deelnemer die wat meer moeite heeft, mocht dat voorkomen. De groep als één geheel staat altijd centraal. Samen doen we het. De langzaamste in de groep bepaald het tempo. Dit is om de veiligheid van ons allen te garanderen. Mocht je puur solistisch zijn ingesteld of alleen voor je eigen prestatie willen gaan, dan is dit niet de groepsreis voor jou.

*De minimale leeftijd is 18 jaar. Jonger kan onder begeleiding van een ouder. Ook moet de minderjarige ervaring hebben (bijvoorbeeld we eens een huttentocht gemaakt hebben).

Waarom meegaan met dit avontuur

- Hiken diep in de ongerepte wildernis van Sarek
- Verweg van de bewoonde wereld
- Genieten van adembenemend mooie natuur
- Elke dag een nieuw avontuur en uitdaging
- Elke dag bivakkeren op een andere locatie middenin de wildernis
- Een kleine gelijkgestemde en gezellige groep
- Geen gehaast
- De natuur helemaal voor ons alleen
- Een unieke trekking expeditie
- Mooier en avontuurlijker ga je Sarek niet beleven

Moeilijkheid en zwaarte

Een rugzak van al snel 16 kg, het niet altijd makkelijk terrein, de hoogteverschillen, oversteken van water en het lopen over steen- en sneeuwvelden, maken het soms best een inspannende tocht. Ook slecht weer (kou, regen en storm) kan deze trekking expeditie zwaar(der) maken. Maar het trotseren van deze elementen is een avontuur op zich.

We lopen gemiddeld rond de 5 uur per dag, dit is inclusief pauzes. Je loopt dus niet uren achter elkaar. Je hebt soms best wel wilskracht nodig om de dagetappe te halen, zeker het laatste loopuur. Geschikte tentplekken zijn schaars in het gebied, dus we hebben soms geen andere keuze dan doorlopen, ook al zit je stuk.

Maar je hoeft niet bang te zien dat dit avontuur te zwaar voor je zal worden. Wat veel belangrijker is, is dat je avontuurlijk bent ingesteld. Dat is veel belangrijker dan een goede conditie. En ik hou altijd rekening wat jij en de groep fysiek en conditioneel aan kan.

Sarek NP oversteken water

Veiligheid

Ik, Casper Kriek, ben je gids en begeleider en weet als geen ander om te gaan met gevaarlijke situaties en slechte weersomstandigheden.

Ik zie het als mijn belangrijkste taak om jouw avontuur veilig te laten verlopen. We nemen nooit onverantwoordelijke risico’s. Veiligheid staat bij Into Nature Hiking altijd op nummer één.

Ook handelen altijd in belang van de groep. Mocht iemand moeite hebben om mee te komen dan helpen we deze deelnemer.

Je bent bij Into Nature hiking in hele goede handen, maar verblijven in de natuurgebieden, zeker waar wij naar toe gaan, kan gevaarlijk zijn. Je hebt niet altijd alles in de hand wat er in de wildernis kan gebeuren.

Omdat er in de gebieden geen mobiel bereik is, hebben we een GPS-noodzender bij ons. Hiermee kunnen we bij een ongeluk of noodsituatie een reddingsteam/helicopter direct activeren. Door de GPS-coördinaten weet een reddingsteam precies waar wij ons bevinden in het gebied.

Seizoenen

Sarek is het grootste deel van het jaar bedekt met een dik pak sneeuw. Het hike seizoen is hierdoor slechts een kleine 4 maanden in het jaar.

Tweede helft juni (lente/zomer): in de lager gelegen gebieden is de sneeuw gesmolten. In de hogere alpine zone vind je nog sneeuw. Juni is de maand van de midzomerzon; deze gaat niet onder en blijft ook midden in de nacht boven de horizon staan. Heel bijzonder om dat mee te maken. In de dalen zijn er veel muggen, maar wij begeven ons tijdens onze trektocht voornamelijk boven de boomgrens en hier zitten ze gelukkig niet.

Juli (zomer): alles staat in bloei en de vele wilde bessen zijn aan het rijpen. In de dalen zijn er nog veel muggen, maar wij begeven ons tijdens onze trektocht voornamelijk boven de boomgrens en hier zitten ze gelukkig niet.

Augustus (zomer/herfst): bessen kunnen geplukt worden en van muggen hebben we geen last meer.

Eerste helft september (herfst): de nachten worden kouder. Het landschap verkleurd in schitterende herfstkleuren. Het noorderlicht is, als we geluk hebben, al te zien. Soms kan de eerste sneeuw vallen.

Sarek NP overteken van sneeuwvelden

Informatie en tarieven

Ga mee op avontuur als single, vrienden, stel, of gezin. Sluit je aan bij een kleine gezellige groep (tussen de 4 en 6 deelnemers) of boek deze avontuurlijke expeditie exclusief, het kan allemaal.

De duur van deze trekking expeditie is 9 dagen.

Er kunnen maximaal 6 deelnemers mee op deze avontuurlijke trektocht (3 tentplekken, voor maximaal 6 personen). Een tent word alleen gedeelt door stel, familie of vrienden.

1 deelnemer in 1 tent kost 1625 euro* per persoon
2 deelnemers in 1 tent kost 1275 euro* per persoon
*Inclusief expeditie maaltijden t.w.v. 315 euro per persoon, taxiboot 40 euro per persoon en professionele bruikleen uitrusting.

Voor beschikbare data neem contact met mij op.

Je eigen privé groepstrektocht

Wil je als gezin of vriendengroep dit avontuur exclusief boeken? Dat kan voor een groep van 4 tot 6 personen. Hierdoor zit je niet vast aan een vaste datum maar bepaal je zelf wanneer jullie gaan. Neem contact met mij op voor meer info en speciale tarieven.

Het hike seizoen is van half juni tot en met september.

Inclusief bruikleen uitrusting

Je krijgt gedurende de trektocht de onderstaande uitrusting van mij te leen. Dit zit bij de prijs inbegrepen:
- Hilleberg Anjan 2 - comfortabele lichtgewicht tent
- Term-A-Rest Neo Air - comfortabel lichtgewicht slaapmatje
- Term-A-Rest Z-lite - om op te zitten
- Black Diamond Trekking Poles - goede wandelstokken
- waterfilter
- Nalgene waterfles 1 en 0.5 liter
- kook- en eetuitrusting

Sarek NP bivak trektocht

Lekker en gezond eten

Gezond eten is heel belangrijk voor je lichaam en geest. Ik besteed dan ook veel zorg aan wat wij gaan eten en drinken tijdens onze trektocht. Het eten op onze trektocht zal geheel uitgebalanceerd zijn en alle gezonde voedingsstoffen bevatten die je op een dag nodig hebt.

Er staan geen goedkope kant en klare outdoor maaltijden op ons menu. Want deze goedkope kant en klare outdoor maaltijden zijn niet alleen ongezond, maar geven je ook te weinig energie.

Heb je een voedselallergie, voedselvoorkeur, ben je vegetarisch of veganistisch? Geef dit dan van tevoren aan mij door. Dan kan ik hiermee rekening houden met de samenstelling van het menu voor onze tocht.

Wat je zelf moet regelen

In tegenstelling tot mijn privétochten zit het vervoer naar het gebied, het verblijf voor en na de trektocht, eten en drinken voor en na de trektocht, niet bij de prijs inbegrepen. Maar je krijgt van mij alle informatie die je nodig hebt; hoe er te komen en verblijfopties voor en na de trektocht

Het mooie van het zelf regelen, is dat je je reis naar Zweden helemaal naar wens kan samenstellen. Misschien wil je wel langer in Zweden blijven en ga je Lapland verder ontdekken. Combineer je je reis met een roadtrip naar het noorden van Noorwegen. Of ga je alleen voor deze avontuurlijke trekking expeditie. Je bepaalt het helemaal naar jouw wens.

De snelst en makkelijke manier om er te komen is via Schiphol te vliegen naar Lulea. Een retourticket kost rond de 350 euro inclusief ruimbagage. En vanaf Lulea rij je met een huurauto naar Kvikkjokk. Een huurauto voor 12 dagen kost rond de 400 euro (inclusief volledige verzekering en geen eigenrisico). Maar er zijn ook goedkopere opties mogelijk zonder huurauto.

Persoonlijke uitrusting

Omdat we geheel zelfvoorzienend de natuur in trekken, is een goede outdoor uitrusting en de juiste kleding heel belangrijk. Voor je eigen veiligheid ben je verplicht om in het bezit te zijn van de door mij opgegeven uitrusting. Dit betreft voornamelijk de juiste outdoorkleding, een rugzak en een slaapzak. Uitgebreide informatie over het aanschaffen van de juiste uitrusting ontvang je van mij.

Reisverzekering met uitgebreide dekking

Het is ook verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten, zodat mocht het nodig zijn, je geheel gedekt bent. De reisverzekering moet o.a. een goede bergsportdekking met opsporings- en reddingsacties dekking hebben.

Praktische info

Alle informatie over dit avontuur zal je van mij krijgen; hoe er te komen, je persoonlijke uitrusting en informatie over de verblijfopties voor en na deze trekking expeditie. Heb je nu al vragen laat het mij dan weten.

Boek dit avontuur

Is je interesse gewekt voor deze unieke groepstrektocht diep in wild Sarek? Laat het mij dan weten welke datum je voorkeur heeft en met hoeveel persoon/tenten je mee gaat.

Ik, Casper Kriek, ben bij deze trekking expeditie je gids en begeleider.

Het hike seizoen is van half juni tot en met september.

Into Nature Hiking zal je een unieke en onvergetelijke ervaring geven. Ik kan je verzekeren dat het een onvergetelijk avontuur gaat worden.

Misschien tot snel,
Casper Kriek
casper@intonaturehiking.nl

Foto-impressie

Voor een impressies bekijk de foto-impressie pagina van deze trekking expeditie. De foto's zijn genomen in de maand juni.

Boek dit avontuur