Outdoor blog
Goedkope vs dure outdoor uitrusting
Is goedkoop altijd duurkoop?

Is goedkoop altijd duurkoop?

Goedkope vs dure outdoor uitrusting

Duur hoeft niet altijd beter te zijn, maar goedkoop is vaak niet goed genoeg. Het verschilt per trektocht en het seizoen hoe diep je in de buidel moet tasten voor je outdoor uitrusting. Er zijn eigenlijk drie basisprincipes welke belangrijk zijn voor de keuze van je uitrusting:
- functioneren voor de situatie
- het gewicht zo laag mogelijk
- hangt je leven er van af

Is goedkoop altijd duurkoop voor je outdoor uitrusting?

Is goedkoop altijd duurkoop? Zeker niet, is mijn ervaring! Maar bij goedkope outdoor producten is het wel moeilijker om de goede producten eruit te pikken. Bij dure producten is de kans meestal groter dat het product goed is. Maar als je leven ervan afhangt is duur en topkwaliteit eigenlijk altijd de beste optie. Hierop moet je natuurlijk geen euro bezuinigen!

Zou je graag zelfstandig een avontuurlijke trektocht willen maken? Laat mij je dan helpen met de Basiscursus Hiken & Wildkamperen. Een no-nonsense cursus waar je veel aan zal hebben. Meer informatie kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp, klik hier.

Een belangrijk basisprincipe is ook “het product moet functioneren voor de situatie”. De meeste consumenten kopen producten die overgekwalificeerd zijn voor wat ze gaan doen en betalen hierdoor onnodig te veel.

Enkele voorbeelden:

Decathlon

Eerlijk gezegd kende ik deze sportwinkelketen niet, maar sinds afgelopen zomer zit er een filiaal van Decathlon in het centrum van Rotterdam. En whooow wat een winkel, bijna een beleving om er rond te lopen als sportliefhebber. Zoek je een sport- of outdoor artikel? Ga dan eens langs de Decathlon. Ik zeg niet dat alles goed is, zeker niet, maar er zitten echt hele goede producten tussen waar je zomaar 2, 3, 4 x minder voor betaalt :) Ik heb dure A-merk kleding, maar tegenwoordig ook enkele toppers van de Decathlon. Het gaat mij niet om het merk, het gaat mij om het beste product tegen de beste prijs. En als ik een goed product kan kopen voor minder geld, dan wordt ik daar heel blij van ;)

Gore-Tex

Is het nodig om een dure Gore-Tex jas of broek aan te schaffen? Mijn antwoord is nee. Er zijn goedkopere en betere alternatieve die winddicht, regenwerend en ademend zijn. Maar om langdurig regen 100% tegen te houden is Gore-Tex of een vergelijkbaar membraan of coating eigenlijk helemaal niet zo geschikt. Want vroeg of laat, laten deze producten water door.

Ik heb een ademende regenbroek van de Decathlon, en deze laat zelfs bij een hele dag extreme regen nog geen druppel water door. Deze broek verricht elke keer weer wonderen in het land van de regen “Schotland”. Waar mijn dure Gore-Tex kleding totaal faalde, kost deze broek minder dan 14 euro :)

In mijn blog artikel “Hiken in de regen” meer hierover.

Fleece

Ook fleecejacks heb je in alle prijsklassen. Ik heb al jaren naar volle tevredenheid een fleecejack van H&M. Ik heb met dit jack al zoveel avonturen beleefd, ook onder zware hardcore omstandigheden. Hij is warm, heeft een capuchon en duimlussen aan de mouwen om je handen warmer te houden als je geen handschoenen aan hebt. Een top jack dat ik jaren terug heb gekocht voor maar 29,95. Voor deze zelfde kwaliteit zou ik bij een A-merk al snel rond de 120 euro kwijt zijn. Al heb ik tegenwoordig de Patagonia R2 Fleece Jacket omdat deze ongeëvenaard top is.

Tip! Houd de uitverkoop van outdoor A-merken op internet in de gaten. Sommige merken hebben 2 keer per jaar uitverkoop van 30 tot wel 50% korting.

Thermo

Ik gebruik al dikke 20 jaar twee synthetisch sneldrogende t-shirts van het merk Patagonia. Ik ben hiermee al zoveel mee op reis geweest. Nog steeds verkeren deze twee t-shirts in zeer goede staat. Ze kosten tegenwoordig per shirt 45,95 euro (ik meen toen iets van 35 gulden). Niet goedkoop, maar een hele goede investering na al die jaren blijkt :)

Als het koud is loop ik (en slaap ik ook in) in een thermo sportlegging van de Decathlon. Lekker zacht materiaal, warm en droogt super snel als deze nat is. Ik geloof dat ik er iets van 15 euro voor betaal. Ik slijt er elk jaar wel eentje door een ongelukkige val (meestal gat in knie en/of scheenbeen) en dan is 15 euro niet balen in plaats van een al snel 90 euro A-merk exemplaar.

Hikingschoenen

Voor schoenen adviseer ik je het merk Salomon. Voor 99 euro heb je bij dit merk top lage wandelschoenen die geweldig goed presteren zelfs onder zware omstandigheden en hoog in de bergen. Schoenen van Salomon zijn top schoenen waar je lang plezier van zult hebben. Dure leren A/B, B of C “berg”schoenen zijn niet meer van deze tijd en niet nodig voor een avontuurlijke trektochten. Je ziet ze ook steeds minder in vooruitstrevende outdoorlanden. Ik loop er al jaren niet meer op.

Rugzak

Ga je alleen “backpacken” dan is een goedkope rugzak prima voor je, omdat je amper met je rugzak gaat lopen. Eigenlijk zijn voor backpakers expedietietassen met een rugdraagsysteem (een stevige tas die je ook als rugzak kunt dragen) veel beter en handiger dan een rugzak, al zijn deze niet goedkoop. Maar ga je echt hiken (ook als backbacker) en meerdere dagen lopen met volle bepakking, dan is een duurder model rugzak vaak de beste keuze. Deze zijn sterker en hebben meestal een beter draagsysteem. Hiermee voorkom je rug-, nek- en schouderklachten. Bezuinig niet op een goede rugzak.