
Een hikingschoen is geen ABC-tje
Goede wandelschoenen kopen
Vergeet de ouderwetse A, B, C aanduiding. Dit is niet meer van deze tijd. Want de keuze van een hikingschoen is geen ABC-tje.
Ik moet eigenlijk altijd een beetje lachen als ik een Nederlandse outdoor winkel ben of op internet een artikel lees over wandel- of bergschoenen (Ctrl C, Ctrl V artikels). Want het A, B, C principe is niet logisch en niet te verdedigen.

Door innovatie is tegenwoordig “fast & light” de norm. Want lichtgewicht wandelschoenen zitten als gegoten, lopen heerlijk, geven je geen blaren, hebben een beter contact met de ondergrond en kosten je minder loopenergie.
Zou je graag zelfstandig een avontuurlijke trektocht willen maken? Laat mij je dan helpen met de Basiscursus Hiken & Wildkamperen. Een no-nonsense cursus waar je veel aan zal hebben. Meer informatie kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp, klik hier.
Ook voor gletsjers, sneeuwvelden of besneeuwde berghellingen (in 3 seizoen omstandigheden) zijn lichte trekkingschoenen ideaal. En je kunt er tegenwoordig gewoon moderne flexibele stijgijzers onder doen als de omstandigheden er om vragen.
Alleen de D (als je ze D wilt noemen) voor schoenen is wel van toepassing voor als je technisch alpine gaat klimmen in sneeuw- en ijscondities. Voor deze omstandigheden heb je stijve schoenen met stijgijzers nodig.
Maar hoe zit het dan met enkelondersteuning, dat geeft een lage wandelschoen niet? Enkelondersteuning is onzin. Enkelondersteuning is vooral een marketingterm die er voor zorgt dat er dure “AB”, “B” en “C” schoenen verkocht kunnen worden. Net als het ABC principe is het niet meer dan een marketingtruc. Ik zal hier zeker op mijn blog op terug komen.
Begrijp me niet verkeerd; als je graag op zware bergschoenen loopt, moet je dat zeker doen. Dat is natuurlijk persoonlijk.
Het maakt eigenlijk niet uit wat voor wandelschoenen je draagt in 3 seizoen omstandigheden, als ze voor jou maar lekker zitten. Maar één ding is wel heel belangrijk als je in de bergen gaat lopen, en dat is het profiel van de schoen. De grip van de schoen moet goed zijn. Je ziet tegenwoordig best veel “modieuze design profielen” onder schoenen. Koop dit soort schoenen niet. Het profiel moet radicaal zijn en zich als het ware vastbijten in de ondergrond. Schoenen met geen goede grip zijn levensgevaarlijk in de bergen.
Tip! Zorg ervoor, als je wandelschoenen gaat passen, dat je van tevoren al een stuk gewandeld hebt zodat je voeten warm en iets opgezet zijn.
Persoonlijk vind ik lage schoenen het fijnst omdat ik hierdoor de meeste bewegingvrijheid heb en een goed contactgevoel heb met het terrein waar ik op loop. Zeker ook bij klim- en klauterwerk.
Gore-Tex in schoenen
Heeft Gore-Tex in hikingschoenen zin? Dat ligt een beetje aan wat je met de schoenen gaat doen. Als je er je er meerdere dagen mee gaat hiken in zeer natte omstandigheden eigenlijk niet. Want Gore-Tex schoenen laten als de omstandigheden te nat zijn uiteindelijk toch water door. Dit komt door scheurtjes die vroeg of laat in het membraan komen te zitten. Of het water komt via de bovenzijden in de schoenen. Maar voor een dagje hiken in de regen zijn hikingschoenen met Gore-Tex wel een goede keuze.
Ga je je trekkingschoenen alleen gebruiken in warme omstandigheden dan kan je ook beter niet voor Gore-Tex kiezen, omdat je voeten dan teveel gaan zweten (als je hier gevoelig voor bent). Nog een nadeel van Gore-Tex is dat de binnenzijde van je schoenen minder snel drogen. Lichte hikingschoenen zonder Gore-Tex ademen veel beter en drogen hierdoor veel sneller.
Het is een beetje afwegen om wel of niet voor schoenen met Gore-Tex te kiezen. Bij alleen warme zomerse omstandigheden zou ik niet voor Gore-Tex kiezen. Bij niet te natte omstandigheden is Gore-Tex een goede optie. Maar bij meerdere dagen hike in zeer natte omstandigheden zou ik niet voor Gore-Tex kiezen maar voor lichte lage wandelschoenen. Deze worden weliswaar geheel nat van binnen maar drogen ook weer snel. Bij winterse omstandigheden (vrieskou en sneeuw) zou ik voor Gore-Tex kiezen.
Goede wandel- en hikingschoenen
Hele goede en sterke wandel- en hikingschoenen waar ook het Gore-Tex memebraam lang in tact van blijft zijn schoenen van het outdoormerk Salomon. Hikingschoenen van Salomon (met of zonder Gore-tex) zijn naar mijn mening de beste in hun soort. De Salomon X Ultra modellen zijn perfect voor 3 seizoen omstandigheden en voor elk terrein.
Waar moet je op letten bij het kopen van hikingschoenen:
- dat de schoen een radicaal profiel heeft
- dat je hiel niet loskomt
- dat je voeten niet naar voren of achter schuiven
- dat je tenen nooit de voorzijden raken
- dat de schoen nergens knelt
- dat de schoen niet zwaar is
- overweging wel of geen Gore-Tex
- gebruik bij het passen altijd hikingsokken
- zorg dat je gelopen hebt voor het passen
- de schoenen moeten als gegoten zitten
Lees ook mijn blog artikel: 7 redenen om je bergschoenen te dumpen.