
Een lichtgewicht rugzak van 1170 gram
Exped Lightning 60 review
Wat een fijne rugzak zeg, de Exped Lightning 60. Had ik deze lichtgewicht rugzak, met meer dan 60 liter inhoud, maar veel eerder ontdekt. De Lightning 60 van Exped is heel licht ondanks zijn grote pakvolume, mogelijkheden en degelijk draagsysteem. Hij weegt slechts 1170 gram. Dat is even 1,2 kg lichter dan mijn Osprey Xenith 75. Gemaakt van een mix van Dyneema en Nylon. Dit maakt deze rugzak zo licht en sterk.

Na volle tevredenheid en mooie tochten gemaakt te hebben met mijn Osprey vond ik het gewicht van 2,3 kg toch echt te zwaar. Zeker voor meerdaagse trektochten in de bergen. 1,2 kg minder gewicht, in vergelijking met de Lightning 60, is gewoon heel veel. En dat voel je, het maakt het een stuk makkelijker voor je.
De Exped Lightning 60 heeft 3 opvallende en afwijkende design opties in vergelijking tot de meeste gangbare backpacks. Het interne draagsysteem bestaat uit een semi extern frame van 1 aluminium stang in het midden en niet uit 2 stangen intern zoals gebruikelijk. De Lightning heeft geen bovenklep waar je kleine spullen in kunt opbergen zoals de meeste grote backpacks. En de boven opening is een een roltopsluiting; heel handig ik zou niet meer zonder kunnen.
Ik vond het even spannend toen ik deze rugzak via internet kocht. Hoe zou een rugzak met een enkele stang in het midden zitten op mijn rug? Voelt dat raar en onwennig? Maar heel verrassend, de Lightning zit mij meer dan perfect. Ik had hem voor het eerst uitgetest met een 9-daagse trektocht in het noordwesten van Schotland onder zeer zware omstandigheden. Het gewicht van mijn rugzak was in het begin van de tocht rond de 18 kg. Maar de Lightning voldeed als geen ander. Het draagsysteem zat mij als gegoten, nog fijner dan mijn Osprey Xenith.
De heupband is van dik, degelijk materiaal gemaakt. De schouderbanden zijn niet heel dik maar ook zeker niet te dun. Het aansnoeren van de heupband gaat op de enige juiste manier, net als mijn Osprey Xenith. Een heupband is het belangrijkste van het draagsysteem van een grote rugzak. Hier komt (bijna) al het gewicht op te hangen. Niet op de schouderbanden en hierdoor op je schouders. Dit is een fout die veel hikers en backpackers maken; dat het gewicht op de schouders rust en niet via de heupband op je heupen/bekken.
Het frame van 1 smal stuk aluminium is heel goed en fijn op je ruglengte af te stellen door een doorproeft systeem. Het is degelijk en werkt perfect. Je kunt het aluminium frame naar gelang je rugholling en rugbolling ook wat buigen.

Ook de borstband is super naar hoogte en lengte af te stellen. Het zelfde fijne systeem als mijn Osprey. Top!
Er kan veel in deze 60 liter rugzak. Meer en makkelijker dan mijn 75 liter Osprey. Voor mijn gevoel is de inhoud dan ook meer dan 60 liter. De rolsluiting zorgt hier ook voor. Het is wel even wennen dat deze rugzak geen bovenvak heeft. Je moet anders omgaan met het indelen van de rugzak. Mijn kleine gear zit nu in een los opbergzakje in de rugzak zelf.
Natuurlijk bezit de Lightning, zoals de meeste backpacks, 2 opbergzakjes op de heupband en 2 opbergzakken aan de zijkant van de rugzak. Deze zijn beiden van rekbaar materiaal gemaakt en doen precies waarvoor ze gemaakt zijn. De opbergzakjes op de heupband mogen wel iets ruimer zijn vind ik.
Aan de buitenzijde van de Lightning zitten verschillende aansnoerbanden, waardoor je heel veel mogelijkheden hebt om externe uitrustingstukken aan deze rugzak te bevestigen. Dit is echt geweldig en een heel groot pluspunt. Verzin het maar en je kunt het bevestigen; je tent bovenop de rugzak, een foammatje aan de zijkant, je microspikes aan een musketon, tentstokken, je trekking poles, een ice axe, klimtouwen, backcountry skis, sneeuwschoenen, noem het maar op.

Wel wennen zijn de dunne aansnoerbandjes (dun maar sterk). Soms verdraaien deze. Je kunt een gedeelte van de banden, als je ze niet gebruikt, loskoppelen van de rugzak. En ze zijn op verschillende manieren te bevestigen. Er zijn legio mogelijkheden met deze banden.
Mocht je niet de gehele capaciteit van de 60 liter gebruiken, dan kun je de rugzak ook comprimeren met de aansnoerbanden. Het is hierdoor eigenlijk niet nodig om de 45 liter versie van de Lightning te kopen als je niet zo heel veel met je meeneemt tijdens het hiken.
Minder vind ik het grote interne opbergvak dat aan de buitenzijde te benaderen is via een waterdichte rits. Je kunt hier een waterzak of uitrustingstukken in doen. Maar als je rugzak vol zit kun je hier bijna niet bij. Wel handig om je autosleutels, portemonnee en pasport veilig in op te bergen. Wat ik goed doordacht vind, is dat je deze grote zak kunt omvouwen om deze kleiner te maken. Deze is ook te benaderen door de 2e rits binnen in de rugzak. Maar eigenlijk had Expad dit opbergvak geheel weg moeten laten. Dan was de Exped Lightning 60 nog lichter geweest. Maar ik ben allang blij dat er geen slaapzakcompartiment in zit, zoals je bij de meeste rugzakken.
Het gebruik van een waterzak intern in je rugzak is trouwens sowieso geen goede en veilige keuze. Omdat je hierdoor niet kan zien hoeveel water er nog in de zak zit tijdens het drinken. Dat kan gevaarlijk zijn als je dit verkeerd inschat en er geen water meer in de buurt is. En een volle waterzak plaatsen in een volle rugzak gaat (bijna)niet. Niet geschikt dus voor als je serieus gaat hiken.
Het is wel wennen (vind ik persoonlijk) dat deze rugzak geen bovenvak heeft en dat je de inhoud van rugzak niet via de zijkant kan benaderen via een rits. Maar als je echt een bovenvak mist en niet zonder kunt, kan je natuurlijk ook een stevige opbergzak(je) bevestigen aan de buitenzijden van de rugzak.
Ondanks dat het een lichtgewicht rugzak is, is de Exped Lightning verrassend sterk en degelijk gemaakt door Exped. De Exped Lightning 60 zal je gegarandeerd lang en veel hike plezier geven. Het is een rugzak die heel breed inzetbaar is. Van korte trektochten tot serieus winter expedieties en alles ertussenin. En je kunt heel veel meenemen, tot max 24 kg is geen probleem.
Pluspunten Exped Lightning 60
- Gewicht van 1170 gram
- Geschikt tot +20 kg laadgewicht
- Goed en fijn draagsysteem
- Meer dan 60 liter inhoud
- Bevestiging mogelijkheden buitenkant
- Gemaakt van Dyneema Ripstop Nylon
- Heel mooi en degelijk gemaakt
- De prijs
Minpunten Exped Lightning 60
- Geen bovenvak
- Opbergzakjes heupband zijn niet heel ruim
- Het intern drinkzak/opbergsysteem