Outdoor blog
Dyneema Composite Fabric
De ultralight must-have

De ultralight hiking must-have

Dyneema Composite Fabric

Als je als echte ultralight hiker door het leven wilt gaan kan je niet om Dyneema Composite Fabric en producten met Dyneema er in heen. Dyneema Composite Fabric, oftewel DCF, is een hi-tec “space” materiaal dat ultrasterk en ultralicht is. Dyneema heeft een extreem hoge scheursterkte en heet niets voor niets "de sterkste vezel ter wereld!". Want Dyneema is 15 keer sterker als staal. Naast supersterk en superlicht is DCF ook 100% waterdicht, neemt het geen vocht op, stretcht het niet en breekt het niet af door UV licht (in tegenstelling tot bijvoorbeeld nylon en polyester).

Dyneema Composite Fabric een ultralight hiking must-have!

Cuben Fiber

Naast de naam Dyneema Composite Fabric wordt er ook op veel hiking sites en vlogs gesproken over Cuben Fiber. Cuben Fiber de oude naam voor Dyneema en is het zelfde als Dyneema Composite Fabric.

Zou je graag zelfstandig een avontuurlijke trektocht willen maken? Laat mij je dan helpen met de Basiscursus Hiken & Wildkamperen. Een no-nonsense cursus waar je veel aan zal hebben. Meer informatie kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp, klik hier.

Toepassingen Dyneema

De kunstvezel Dyneema wordt o.a. toegepast in de zeevaart (vislijnen, netten, touw), offshore (verankering), medische (orthopedisch), Industrie (veiligheidshandschoenen), het leger (kogelwerende producten), bescherming sport (kleding en uitrusting), vlieger en zweefsport (lijnen), designer kleding, klimmateriaal en natuurlijk het allerbelangrijkste: voor lichtgewicht hiken ;)

Voordeel Dyneema Composite Fabric

Super sterk, super lichtgewicht en 100% waterdicht. Het sterkst is DFC als het toegepast product gelijmd is, en niet gestikt. Dit is een duurdere en moeilijker bind methode voor producenten.

Doordat DFC geen water opneemt is het ook een super product voor natte omstandigheden. Het doet niets met water, je veegt en schudt het er zo vanaf.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld ripstop nylon (siliconen behandeld), waar de meeste lichtgewicht tentjes en opbergzakken e.d. van zijn gemaakt, absorbeert DCF geen water als het nat is en rekt het niet uit (tent doek). Een groot voordeel, want door dit absorberen van water wordt een product nadelig zwaarder, voelt nat/klam aan, de inhoud wordt vochtig en moet je je buitentent naspannen.

Ook UV licht heeft geen afbrekend effect op Dyneema. Dyneema is dus heel duurzaam en gaat heel lang mee in tegenstelling tot nylon en polyester.

Nadeel Dyneema Composite Fabric

Een groot nadeel van Dyneema Composite Fabric is dat het makkelijk door een dun en scherp voorwerp doorboord of beschadigd kan worden. Dit komt omdat er relatief weinig Dyneema vezel in DCF gebruikt wordt. Het is meer een soort ultradun gaas dat “geplakt” is op een flinterdun folie. Hierdoor kan naast makkelijk beschadigd worden, DFC producten ook gaan lekken (niet meer waterdicht).

Maar Dyneema Composite Fabric is er in verschillende zwaartes; hoe zwaarder per m2 hoe sterker en meer bestand tegen beschadigingen en doorboring. Je moet er dus altijd voorzichtig mee om gaan. Maar dat moet je sowieso met alle lichtgewicht hiking producten.

Nog een nadeel is dat Dyneema Composite Fabric (gedeeltelijk) doorschijnend is. Dit laatste kan vervelend zijn voor je privacy als je op een camping of camp spot staat met je "doorzichtige" DCF tentje.

En jammer genoeg zijn producten van Dyneema Composite Fabric prijzig in de aanschaf.

Is Dyneema een aanrader?

Ja en nee… Dyneema is zeker een aanrader voor serieuze lichtgewicht hikers. Hiking gear gemaakt van Dyneema is interessant als elke gram voor je telt. En Dyneema Composite Fabric is aan te bevelen als je gaat hiken in gebieden waar het geregeld regent of nat is. Deze laatste eigenschap van DFC vind ik ideaal.

Maar DFC is heel kwetsbaar voor doorboring; er vormen zich makkelijk gaatjes in het materiaal. Hierdoor kan DFC niet meer geheel waterdicht zijn.

Toch is het geld waard om te investeren in gear van Dyneema. Bijna al mijn stuff sacks zijn van Dyneema en de 100% waterdichte pack liner voor in mijn rugzak is dat ook. Ook mijn lichtgewicht rugzak is gedeeltelijk van Dyneema gemaakt (Dyneema Ripstop Nylon). En ik neem altijd een Dyneema reserve lijn mee voor als er een tent lijn zou afbreken.

Let op bij het kopen van een een DFC tentje dat deze ruim geschikt is voor je lichaamslengte ivm condensatie (dat je slaapzak niet nat wordt bij het hoofd- en voeteneinde). Houd er ook rekening mee dat de meeste DCF tenten geen volwaardige 3 seizoen tentjes zijn en al helemaal geen tenten voor de winter (uitzondering van piramide DFC tenten). Een Europese fabrikant van kwaliteit DCF tentjes is Bonfus.