Outdoor blog
7 redenen om je bergschoenen te dumpen
Bergschoenen zijn niet meer van deze tijd

Bergschoenen zijn niet meer van deze tijd

7 redenen om je bergschoenen te dumpen

Ik kreeg vandaag een outdoor magazine opgestuurd van een bekende winkel, en ja natuurlijk stond er weer bij lage lichte schoenen “geschikt voor lichte wandelingen tot glooiend terrein” en bij de grote reuzen van bergschoenen “geschikt voor allerlei terrein tot zware bergtochten met zware bepakking”…

7 redenen om je bergschoenen te dumpen

Zucht… Waneer gaat dit nou eindelijk eens veranderen in Nederlandse outdoor winkels en dringt het eindelijk door dat dit principe achterhaald is?!

Daarom ga ik door om Nederlandse wandelaars en hikers uit hun grote zware bergschoenen te krijgen en over te halen om op lichte wandel, hiking of trailrunning schoenen te gaan lopen.

Zou je graag zelfstandig een avontuurlijke trektocht willen maken? Laat mij je dan helpen met de Basiscursus Hiken & Wildkamperen. Een no-nonsense cursus waar je veel aan zal hebben. Meer informatie kan je lezen op mijn website Into Nature Basecamp, klik hier.

Maar wees niet beledigd. Als je graag op grote bergschoenen loopt is dat natuurlijk prima. Dat is een persoonlijke keuze en daar is iedereen vrij in.

Maar heb je het eens geprobeerd, lopen op lichte wandelschoenen… Dan denk ik dat je niet meer terug wilt naar je zware bergschoenen. Want lichte wandelschoenen lopen als pantoffeltjes en geven je alle steun en grip die je nodig hebt.

Even voor de duidelijkheid ik heb het over 3 seizoensomstandigheden (lente, zomer, herfst) en zachte winters. Niet over alpine klimomstandigheden (met stijgijzers) of zware winterse omstandigheden. Maar voor elke andere situatie, hoe zwaar het terrein ook is, hoe zwaar je rugzak ook is en hoe lang je ook gaat hiken- zijn lichte hikingschoenen of trailrunning schoenen de beste keuze!

Salomon X Ultra

Reden 1 Lichte schoenen kosten je veel minder loopenergie

Lichte schoenen, kosten je veel minder loopenergie. Want door het lage gewicht van deze schoenen kan je makkelijker en langere afstanden lopen.

Reden 2 Meer comfort

Het loopcomfort van lichte hikingschoenen is zeer groot. Je hoeft ze (bijna) niet in te lopen en ze zullen je geen blaren of andere voet ongemakken geven.

Reden 3 Lichte schoenen geven je betere grip

Lichte schoenen met goed profiel zijn ook veel veiliger hoog in de bergen. Dit komt doordat je veel beter contact hebt met de ondergrond omdat de zool flexibel is en niet stijf. Ik ben hoog in de bergen met levensbedreigende situaties in aanraking gekomen, waarbij ik zeker weet dat als ik lompe bergschoenen aan had gehad, ik dit stukje niet meer had kunnen schrijven… Dan was ik zeker weggegleden en te pletter gevallen… Gelukkig had ik mijn lichte schoenen aan en hierdoor veel beter grip door de flexibele zool en kon ik het toch overleven.

Reden 4 Waterdicht en ademend bestaat niet

De meeste bergschoenen claimen dat ze waterdicht en ademend zijn... Maar alle ademende schoenen met een waterdicht membraan (meestal van Gore-Tex) laten vroeg of laat water door. Dit komt o.a. door gebruik scheurtjes die in het membraan komen te zitten. Ook krijg je met schoenen met een waterdicht membraan snel zweetvoeten en worden deze schoenen hierdoor ook nat van binnen door dit zweet.

Schoenen met een waterdicht membraan (zeker zware bergschoenen) drogen van binnen ook heel moeilijk. Lichte wandelschoenen (zonder waterdicht membraan) drogen heel snel en je krijgt er geen of bijna geen natte zweetvoeten in. Het boeit gewoon niet als lichte hiking schoenen nat worden. Je kunt er ook gewoon mee door water lopen, want ze drogen toch snel weer op. Draag om de droogtijd te versnellen sneldrogende sokken.

Reden 5 Enkelondersteuning is een mythe

Enkelondersteuning is een mythe en niet meer dan een marketing/verkooptruc. Want als hoge schoenen echt je enkels zouden ondersteun zal je amper normaal op deze schoenen kunnen lopen (want deze omsluiten dan te strak je enkels en onderbeen). Maar je hebt geen enkelondersteuning nodig. Het heeft alles te maken met niet goed op je voeten en in je schoenen staan en hierdoor een verkeerd/wankel contact met de ondergrond hebben.

Reden 6 Ondersteuning bij zware bepakking is onzin

Ondersteuning door bergschoenen bij zware bepakking is ook zo onzin. Ik hike alleen met zware bepakking op mijn rug, en bijna altijd in moeilijke tot zware berg omstandigheden, maar wel gewoon op mijn lichte lage schoenen. Het argument bergschoenen voor zware bepakking is ook niet meer dan een misleidende verkoop- en marketingtruc om je dure bergschoenen te verkopen.

Reden 7 Lichte schoenen zijn veel goedkoper

En ook een hele goede en prettige reden; lichte hiking- en wandelschoenen zijn ook nog eens veel goedkoper dan dure bergschoenen :)

Lichte wandelschoenen zijn de beste keuze

Ik kan nog zoveel argumenten verzinnen om je hopelijk te overtuigen. Ik ken het verschil tussen zware bergschoenen en lichte wandelschoenen. En ik zou nooit meer anders willen.

Dus gewoon eens proberen en ik weet zeker dat je om gaat en denkt had ik dat maar eerder gedaan :)

Omdat Nederlandse outdoor winkels jammer genoeg niet echt meegaan met nieuwe innovaties kan je je lage lichte wandelschoenen of trailrunners, zonder Gore-Tex, het beste online bestellen.

Let op! Bepaalde bekende merken verkopen naast hun grote zware bergschoenen ook lage lichte wandelschoenen. Alleen deze zijn zo slim gefabriceerd dat deze snel slijten in zwaar terrein. En dan krijg je het verhaal te horen dat je de zware dure bergschoenen had moeten kiezen ipv deze lichte lage wandelschoenen…

Een goed outdoor schoenenmerk is Salomon. De Salomon X Ultra modellen bijvoorbeeld zijn geweldig goede en sterke wandel- en hikingschoenen waar je heel lang plezier van zult hebben. Ook de Gore-tex varianten van Salomon zijn erg goed gemaakt. En het profiel van de X Ultra modellen is superieur.

Lees ook mijn blog artikel: Goede wandelschoenen kopen.